Ultimele 24 de ore din conflictul ruso-ucrainean au fost dominate de Conferința de la Munchen, unde liderii țărilor occidentale au anunțat că Rusia este pe punctul de a invada Ucraina. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, sâmbătă, la Vilnius (Lituania) că este evident că Rusia a luat o decizie și că se așează către pozițiile potrivite pentru a declanșa un atac asupra Ucrainei, transmite CNN. Pe de altă parte, NATO a anunțat că-și închide biroul de la Kiev, iar armata Ucrainei a anunțat primii soldați morți în estul țării. De cealaltă parte, regiunea rusă Rostov, la graniță cu Ucraina, a declarat stare de urgenţă din cauza afluxului de refugiaţi din regiunile separatiste din estul Ucrainei, care au ordonat evacuarea civililor.

Ambele părţi în conflict în regiunea disputată din estul Ucrainei au raportat noi încălcări ale încetării focului, la o zi după ce şeful NATO a spus că toate semnele indică faptul că Rusia plănuieşte un atac la scară întreagă asupra statului vecin, relatează Agerpres.

Separatiştii susţinuţi de Rusia din aşa-numitele republici Lugansk şi Doneţk au afirmat că există sate care au fost lovite cu obuze de mai multe ori de la miezul nopţii. Armata ucraineană a semnalat mai multe încălcări ale încetării focului în cursul dimineţii. Informaţiile din cele două surse nu au putut fi verificate.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat, luând în calcul și ziua de vineri, 975 de încălcări în Lugansk şi 591 în Doneţk, două regiuni parţial controlate de separatiştii proruşi. Observatorii au mai spus că a înregistrat 860 de explozii în Lugansk şi 553 în Doneţk.

Aseară, Armata Ucrainei a anunțat că doi dintre soldații săi au murit în atacuri pe front cu separatiștii susținuți de ruși – primele victime în conflict în mai bine de o lună. „În urma unui atac cu obuze, doi militari ucraineni au suferit răni fatale de schije”, a declarat comandamentul militar pentru conflictul separatist.

Sâmbătă, agențiile de presă TASS și RIA NOVOSTI au anunțat că două obuze au lovit teritoriul Federației Ruse, unul pe o casă din sud-vestul Rusiei, distrugându-i acoperișul,  iar al doilea a căzut pe teritoriul districtului Tarasovsky din regiunea Rostov.

Un obuz ar fi căzut în sudul Rusiei. Presa rusă de stat publică fotografii cu craterul exploziei
Sursa foto: RIA / RT.com

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că Rusia produce din ce în ce mai multe dezinformări pentru a încerca să convingă că Ucraina ar urma să atace Donbass-ul: “Ar fi complet ilogic din partea Ucrainei să facă așa ceva în acest moment, când există o prezență masivă a trupelor ruse la granițele sale”, a mai spus Biden, care a precizat că SUA dețin informații că Vladimir Putin a luat deja decizia de a invada Ucraina, iar acest lucru se va petrece “în săptămâna următoare sau în zilele următoare”.

Între timp, NATO și-a închis temporar biroul din capitala ucraineană Kiev și și-a mutat personalul la Bruxelles și Liov, care se află la aproximativ 70 de kilometri de granița cu Polonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.