Pe fondul tensiunilor de la granița cu Turcia, generate de valul de migranți, Grecia și-a securizat sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană.

Premierul grec Kyriacos Mitsotakis a susținut o coferință de presă, la 03.03.2020, alături de liderii Consiliului European, Charles Michel, al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și al Parlamentului European, David Sassoli.

După ce a vizitat frontiera greco-turcă cu premierul Mitsotakis, Ursula von der Leyen a precizat că UE va ajuta Grecia să își securizeze granițele, întrucât Ankara împinge în mod intenționat mii de refugiați către Europa.

Relatările surselor media locale sugerează că executivul de la Atena și-a atins obiectivul de a obține sprijin diplomatic din partea partenerilor europeni și condamnarea acțiunilor Turciei.

„Situația de la graniță nu este doar problema Greciei, ci este responsabilitatea întregii Europe”, a spus șeful Comisiei Europene. „Cei care par să testeze unitatea Europei vor fi dezamăgiți. Vom ține linia și unitatea comunității va câștiga”, a adăugat acesta.

Pentru a răspunde apelului la solidaritate făcut de Mitsotakis în această perioadă de test pentru Grecia, Frontex și-a făcut publică intenția de a trimite o echipă de intervenție rapidă, împreună cu alți 100 de polițiști în preajma granițelor greco-turce terestre și maritime. De asemenea, guvernul elen va primi 700 de milioane de euro pentru a-i folosi în combaterea crizei iminente.

Între timp, șeful Centrului rus de reconciliere pentru Siria, contra-amiralul Oleg Zhuravlev a declarat că Turcia încearcă să împingă 130.000 de migranți din Siria în Grecia. Declarație ofițerului rus susține argumentul potrivit căruia acțiunile Turciei reprezintă o amenințare asimetrică la adresa Greciei.

Cel mai probabil, la finalul lunii martie va avea loc o reuniune a Consiliului European pentru a discuta mai detaliat despre răspunsul UE la această situație.

Sursă articol și foto: balkaneu.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.