Charles Michel, președintele Consiliului European, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, au susținut o conferință comună de presă la Chișinău, pe fondul tensiunilor în regiunea separatistă Transnistria.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, îi arată drumul către Președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei întâlniri la Chișinău, Moldova, pe 4 mai.
Vladislav Culiomza/Reuters

Liderul european a declarat că “au fost deja luate unele decizii” pentru a suplimenta sprijinul către Moldova în domeniile logisticii și apărării cibernetice, dar și despre un eventual sprijin militar, fără a intra în detalii “pentru a evita orice escaladare. Vrem să prevenim orice incident.”, anunță CNN.

De asemenea, Michel a precizat că UE lucrează din greu pentru a evalua cererea Moldovei de aderare la blocul comunitar, dar a descris procedura ca fiind “complexă”.

La rândul său, Maia Sandu a afirmat că Republica Moldova nu vede o amenințare iminentă de extindere a tensiunilor pe fondul războiului din Ucraina, în ciuda “provocărilor” separatiștilor pro-ruși. Președintele moldovean a atrans însă atenția că autoritățile au făcut planuri de urgență pentru scenarii “pesimiste” și că poliția face tot ce ține de ea pentru a asigura stabilitatea în dreapta Nistrului, potrivit Reuters.

Îngrijorările cu privire la atragerea Moldovei în conflictul din țara vecină au crescut în ultimele săptămâni, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au raportat o serie de atacuri și explozii, pe care le-au pus pe seama Kievului. În schimb, președintele Moldovei spune că de fapt în spatele incidentelor ar fi chiar separatiștii, care astfel încearcă să destabilizeze situația în regiune.

Amintim că în urmă cu două zile, publicația britanică The Times a scris că serviciile secrete ucrainene sunt de părere că Rusia a luat decizia de a ataca Moldova, pentru a deschide un nou front către Odesa. Publicația a făcut referire la întreg statul, nu doar la Transnistria. Ulterior, Ministerul moldovean al Apărării a declarat că nu sunt indicii care să arate că țara se află în pericol de invazie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.