Femeile care ocupă diverse ocupaţii civile sunt chemate pentru a se înscrie în armata Ucrainei, a anunţat ministerul ucrainean al apărării, prin publicarea ordinului nr. 313, adoptat pe 11 octombrie 2021 şi intrat în vigoare pe 17 decembrie, scrie 112international, citat de Monitorul Apărării.

Este datoria, nu dreptul, fiecărei femei ucrainence să se înscrie în armată, aceste obligaţii fiind aplicate femeilor ale căror profesii sunt incluse pe lista publicată de ministerul apărării şi, de asemenea, celor care au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Cu toate acestea, perioada în care acestea trebuie să fie luate în evidenţa militară nu este specificată.

Potrivit consilierului ministrului adjunct al apărării, Natalia Voronkova, angajatorii trebuie acum să se asigure că femeile care lucrează pentru ei şi ale căror profesii se găsesc pe listă sunt luate în evidenţa militară. De asemenea, la angajarea acestora în funcţiile listate este necesară verificarea documentelor de înregistrare militară. Voronkova a declarat că va încerca să facă înregistrarea militară cât mai uşoară, chiar şi printr-un formular online, dacă rigorile de securitate vor permite acest lucru.

Nu este vorba despre o recrutare după ce au atins o anumită vârstă, aşa cum este pentru bărbaţi. Este vorba despre o recrutare în perioada de război. Având în vedere că mai mult de 122.000 de militari ruşi se află la graniţele noastre, decizia pare logică, potrivită”, a declarat Oleksandra Ustinova, o membră a Parlamentului Ucrainei.

Această măsură trimite un mesaj puternic Moscovei că ucrainenii sunt gata să lupte. Deşi ne străduim să introducem contractul în armată, în această situaţie, decizia de a învăţa cât mai mulţi oameni posibil să ţină arme în mâini şi să fie gata să-şi servească ţara este una bună”, a continuat aceasta.

Potrivit legilor anterioare, femeile care ocupau anumite profesii erau deja eligibile pentru înregistrarea militară. Revizuirea recentă a legii privind rezervele militare extinde lista profesiilor care se califică pentru înregistrarea militară. Astfel, femeilor care acum lucrează în librării, jurnalism, muzică sau medicină veterinară li se cere să se înregistreze în serviciul militar. Lista conţine sute de profesii şi poate fi văzută aici.

De la începutul conflictului, în 2014, femeile ucrainence au jucat un rol important în forţele armate ucrainene. Acestea au fost în linia întâi a conflictului având neoficial roluri de infanterişti, medici militari sau lunetişti. De asemenea, în calitate de civili, au ajutat armata prin livrarea de provizii şi echipamente celor aflaţi în linia întâi.

 La începtul războiului, multe femei s-au oferit voluntare pentru unităţile de luptă, în cadrul unor „miliţii” create ad-hoc. Cunoscute drept „batalioanele de voluntari”, acestea erau compuse din voluntari civili care, de cele mai multe ori, nu aveau exprienţă militară.  Cu toate acestea, se expuneau unor riscuri similare colegilor lor de luptă.

În 2018, armata ucraineană a permis oficial femeilor să intre în armată pe poziţii de artilerişti, comandanţi de infanterie sau lunetişti. În martie 2021, peste 22.5% din armata ucrainei era compusă din femei.

Sursă foto: Wikimedia Commons

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.