Compania turcă Baykar lucrează în prezent la Bayraktar TB3 UCAV, o versiune actualizată a faimosului Bayraktar TB2 al companiei. TB3 va extinde capacitățile de drone ale Turciei de la operațiuni terestre la cele navale, deoarece aceasta va putea decola de pe TCG Anadolu, anunță Defense România.

Concomitent, magnatul turc de drone Baykar a anunțat că a ajuns într-o nouă fază a proiectului de avioane de luptă fără pilot, dezvăluind că primul prototip a intrat pe linia de producție. Acesta este Sistemul Național de Vehicule Aeriene de Luptă fără Pilot (MIUS), care a fost numit Kizilelma, în turcă „mărul roșu”, referire la o expresie din mitologia turcă care simbolizează scopuri, idei sau vise pe care cu cât sunt mai departe, cu atât sunt mai atractive.

Directorul de tehnologie (CTO) al producătorului de drone, Selcuk Bayraktar, a explicat că MIUS va fi propulsat cu reacție și va putea decola și ateriza de pe / pe nava de asalt amfibie TCG Anadolu, viitoarea navă amiral a Turciei. Se spune că această navă este prima de acest fel din lume care permite aeronavelor de luptă fără pilot (UCAV) să aterizeze pe docul său.

Potrivit companiei, MIUS, operat autonom, va putea opera în tandem cu aeronave pilotate și va putea transporta rachete aer-aer.

În noiembrie anul trecut, Baykar a semnat un contract cu Ivchenko-Progress, o companie lider din Ucraina pentru achiziționarea de motoare pentru MIUS. Conform acordului, Ivchenko-Progress urma să furnizeze motorul AI-322F Turbofan pentru avion. Aeronava este setată să prezinte o altitudine mare de operare și o greutate la decolare de 5.500 de kilograme. Este de așteptat să transporte până la 1,5 tone de sarcină utilă, să poată zbura timp de cinci ore și să atingă viteze de până la 800 km/h.

Foto articol: Bayraktar TB2/ sursă: IHA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.