Delegațiile permanente ale statelor membre NATO urmau să înceapă astăzi prima rundă de negocieri privind aderarea Finlandei și Suediei, însă discuțiile au fost blocate rapid de Turcia, așa cum președintele Erdogan anunțase încă de zilele trecute. Astfel, explică Financial Times, oficialii turci s-au opus în momentul în care s-a supus la vot demararea oficială a procesului de aderare.

“Nu spunem că nu pot fi membri NATO. Doar că trebuie să fim pe aceeași lungime de undă, pe aceeași pagină, în legătură cu amenințarea cu care ne confruntăm”, a spus un oficial turc. Presa de la Ankara a explicat zilele trecute faptul că Erdogan se opune aderării Finlandei și Suediei la NATO deoarece aceste țări au refuzat în repetate rânduri extrădarea unor opozanți ai președintelui.

Sursă: You Tube/ România Liberă

Procesul de aderare a statelor la Alianța Nord-Atlantică începe doar atunci când toți reprezentanții statelor membre își dau acordul în acest sens și emit un protocol de aderare prin care invită, practic, Suedia și Finlanda să se alăture. Refuzul Turciei va determina, probabil, o perioadă mai lungă de așteptare pentru cele două state, contrar planurilor inițiale, atrage atenția FT. Această amânare încă din prima zi ridică semne de întrebare serioase cu privire la posibilitatea ca NATO să poată aproba prima etapă a aderării Finlandei și Suediei în termen de una sau cel mult două săptămâni, așa cum indicase secretarul general Jens Stoltenberg. De asemenea, pare să anticipeze câteva zile de “diplomație intensă” între SUA, Turcia, Finlanda și Suedia.

Sursă foto: Reuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.