Emiratele Arabe Unite au fost implicate în exploatarea unei rute aeriene „acoperite” pentru a facilita furnizarea de armament Armatei Naționale Libiene conduse de mareșașul Khalifa Haftar, încălcând astfel embargoul impus asupra statului nord-african de către ONU, potrivit unui raport confidențial al Națiunilor Unite ce ar fi intrat în posesia Bloomberg.

Cel puțin 37 de zboruri de la începutul lunii ianuarie sunt cercetate de comisia de experți a ONU responsabilă de monitorizarea sancțiunilor asupra Libiei, potrivit celor doi diplomați citați în raportul prezentat Consiliului de Securitate luna aceasta. Zborurile au fost operate de o rețea complexă de companii aeriene înregistrate în Emiratele Arabe Unite, Kazahstan și Insulele Virgine, pentru a masca livrarea de echipamente militare.

Grupul de lucru a constatat o creștere a zborurilor secrete din Emiratele Arabe Unite și din baza sa aeriană din Eritrea către câmpurile aeriene aflate sub controlul lui Haftar, care luptă pentru a învinge guvernul recunoscut internațional cu sediul la Tripoli, se arată în raport. Unele dintre aceste zboruri, care transferă volume mari de arme, au fost operate de două companii din Kazahstan, potrivit diplomaților.

Ambasadorul Emiratelor Unite la ONU, Lana Nusseibeh, a declarat că, deși nu a văzut raportul, afirmațiile expuse sunt „false”, iar guvernul le neagă „în totalitate”.

Consiliul de Securitate al ONU nu este obligat să întreprindă nicio măsură pe baza raportului, însă îl poate adresa țărilor de origine pentru anchetă. Nu a existat niciun comentariu din partea purtătorului de cuvânt al mareșalului Haftar.

Sursă foto: libya.liveuamap.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.