Felicien Kabuga, unul dintre cei mai căutați suspecți ai genocidului din Rwanda, a fost arestat lângă Paris, a anunțat ministerul francez al justiției. Kabuga a fost reținut într-un raid în Asnieres-sur-Seine, unde locuia sub identitate falsă, scrie BBC.

Tribunalul Penal Internațional pentru Rwanda l-a acuzat pe omul de 84 de ani de genocid și crime împotriva umanității. Se presupune că acesta a fost principalul finanțator al extremiștilor Hutu care au ucis 800.000 de etnici Tutsi în 1994.

SUA au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informațiile care au dus la arestarea lui Felicien Kabuga.

Omule de afaceri din grupul etnic Hutu este acuzat că se numără printre principalii finanțatori ai genocidului din Rwanda, respectiv că a plătit forțele de miliție care au operat masacrele din 1994.

De asemenea, el a fondat și finanțat cunoscutul Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM), companie media din Rwanda care a încurajat activ oamenii să caute și să ucidă pe oricine ar fi făcut parte din grupul etnic Tutsi.

Timp de mulți ani, se credea că Félicien Kabuga locuia în Kenya, unde politicienii locali erau acuzați că au zădărnicit eforturile de a-l aresta. După mai bine de un sfert de secol după genocid, el va va fi judecat de o instanță internațională.

Parchetul francez și poliția au declarat că Felicien Kabuga trăia sub o identitate falsă într-un apartament prin complicitatea copiilor săi.

„Arestarea lui Felicien Kabuga este un avertisment că cei responsabili de genocid pot fi aduși în fața intanței chiar și la 26 de ani de la crimele executate”, a precizat într-un comunicat Serge Brammertz, șeful Mecanismului internațional rezidual pentru tribunale penale (IRMCT).

„Pentru justiția internațională, arestarea lui Kabuga demonstrează că putem avea succes atunci când dispunem de sprijinul comunității internaționale”, a mai precizat șeful IRMCT. Serge Brammertz și-a exprimat aprecierea față de Franța, dar a spus că Rwanda, Belgia, Marea Britanie, Germania, Olanda, Austria, Luxemburg, Elveția, SUA, Europol și Interpol au contribuit esențial la acest demers.

După finalizarea procedurilor în conformitate cu legislația franceză, Kabuga va fi transferat în custodia IRMCT, unde va fi judecat.

Sursă foto: opiniojuris.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.