Generalul-maior (r) Victor Voicu susține o teorie potrivit căreia noul coronavirus este un virus creat în laborator, ce are toate caracteristicile unei arme biologice. O astfel de presupoziție se înscrie mai degrabă în logica teoriilor conspiraționiste și nu este susținută de oamenii de știință sau de experți.

Victor Voicu este general-maior în rezervă, medic și farmacolog, precum şi membru titular al Academiei Române din 2001. A mai ocupat și funcția de consilier prezidențial în mandatul de președinte interimar al României al lui Crin Antonescu.

Deși în martie 2018, Victor Voicu avea interdicție de a mai ocupa o funcție publică timp de 3 ani, printr-o decizie a instanței, în aprilie 2018 acesta a fost ales vice-președinte al Academiei Române. Generalul este, de asemenea, profesor universitar și șef de catedra la Farmacologie Clinică Toxicologie și Psihofarmacologie, la UMF „Carol Davila”.

Acum 7 ani, Voicu a devenit subiectul unei anchete a Direcţiei de Prevenire a Corupţiei din cadrul MApN, care a stabilit că generalul a comis o serie întreagă de ilegalităţi. Potrivit ziare.com, Victor Voicu a semnat, ca director al Centrului de Cercetari Ştiinţifice Medico-Militare al MApN, trei contracte cu SC Biopharmacy & Pharmacol RES SA, unde soţia sa, Jiquidi Marilena, era acţionar și cenzor, aducând astfel 52.960 de lei în visteria companiei.

Conform celor susținute de „România Liberă” în august 2018, pe numele generalului Voicu a început urmărirea penală pentru conflict de interese, dat fiind faptul că cele trei contracte, încheiate începând cu 2010, au fost încheiate fără parcurgerea procedurilor legale de achiziţii publice, iar, pentru două din trei contracte, plăţile au fost făcute fără documente justificative.

Tot „România Liberă” scria că perioada în care Victor Voicu s-a aflat la conducerea Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, nu a fost întegistrat în contabilitate un deficit de aproximativ 7.600.000 lei şi a efectuat plăţi mai mari față de cele prevăzute în contracte către anumiți furnizori.

În urma unui control al Direcției de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor din MapN s-a constatat că Victor Voicu îl angajase, în funcția de contabil-șef pe Cosmescu Dumitru, cel care ocupa în același timp și funcția de director economic la SC Biopharmacy & Pharmacol RES SA.

Un alt scandal în care a fost implicat generalul este cel în care acesta ar fi favorizat, din poziția de președinte al Consiliului ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM),  firma LaborMed Pharma SA, la care soția sa deținea 26% din acțiuni. Firma a primit atunci o treime din autorizațiile pentru producerea unor medicamente foarte căutate pe piață. Celelalte autorizații au fost împărțite altor 12 companii farmaceutice. Victor Voicu a fost nevoit să demisioneze apoi de la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului. Ulterior, LaborMed Pharma SA a fost vândută unui grup de investiții pentru suma de 123 milioane de euro. Cuplul Victor Voicu –  Marilena Jiquidi a încasat 30 de milioane de euro.

Victor Voicu are cercetări ştiinţifice în farmacologie şi a coordonat multiple studii clinice.  La 01.12.2017, Voicu a primit ordinul naţional „Steaua Naţională”, în grad de Comandor.

Sursă foto: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.