România și alte țări NATO vor exersa, în cadrul celui mai mare exercițiu militar de la finalizarea Războiului Rece, respingerea unui atac rusesc pe frontul estic al Alianței. La exercițiul din România, pentru că se ia în calcul inclusiv atacarea țării noastre, vor participa trupe din SUA, Germania, Polonia, Spania și Turcia, iar militarii vor folosi muniție reală cu obuziere de 152 și 155 milimetri, dar și sistemele HIMARS

În contextul Steadfast Defender 2024, cel mai mare exercițiu militar al NATO de la finalizarea Războiului Rece, dar și pe fondul unui discurs tot mai belicos al Kremlinului, Alianța organizează în mai multe țări, printre care și România, „Dynamic Front 24“, în cadrul căruia vor avea loc trageri reale de artilerie pentru a se testa modul în care poate fi respins un atac al Rusiei.

Este un pas important în progresul obiectivelor strategice ale US Army de a consolida interoperabilitatea pe parcursul celui mai mare exercițiu de artilerie din Europa“, a declarat comandantul Comandamentului 56 de Artilerie, generalul-maior Andrew C. Gainey. „Este, de asemenea, o oportunitate să consolidăm mai departe atât cooperarea, cât și marile relații create între noi, aliații și partenerii noștri printr-un continuu proces de pregătire și un schimb constant de idei“, a precizat generalul american, conform Comandamentului Forțelor Terestre americane din Europa. „În acest an continuăm să ne îmbunătățim capacitatea de a sincroniza loviturile și logistica sub structurile multinaționale de comandă și control dispuse pe mai mult de 7.000 de kilometri de la Marea Baltică la Marea Neagră și în Turcia“, a mai spus Gainey.

Europa invadată, riposta coordonată din Spania

În perioada 5-25 februarie 2024, militarii vor pune în practică un scenariu crunt: Europa ar fi invadată din zona estică, iar drept urmare misiunea de comandă și control a artileriei țărilor NATO ar fi preluată de Cartierul General al NATO Rapid Deployable Corps – Spania (HQ NRDC – ESP) acționând ca un eșalon de control superior. Totul după ce alte structuri de comandă Aliate ar fi fost anihilate. „Permiterea HQ-ului NRDC – ESP să conducă toate forțele participante într-o serie de misiuni complexe și provocatoare îi va testa în continuare capabilitățile implementate în noul model de forță, care va fi cheia pentru realizarea noilor planuri regionale ale NATO adoptate de liderii aliați la Summitul de la Vilnius în 2023“, a mai precizat Comandamentul Forțelor Terestre americane din Europa.

„Dynamic Front 24“ va fi un exercițiu complex care va implica trageri cu muniție reală cu obuziere de 152 și 155 milimetri, dar și cu sisteme HIMARS sau similare. La tragerile cu HIMARS vor fi folosite inclusiv rachete de mare precizie și bătaie MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS), îndelung solicitate de militarii ucraineni. Rachetele ATACMS pot ataca ținte la 300 de kilometri, iar eroarea loviturii nu este mai mare de 10 metri.

De precizat că la „Dynamic Front 24“ toate tragerile vor fi coordonate cu sisteme moderne de radare de artilerie, dar și cu ajutorul informațiilor culese de avioane de supraveghere și sateliți.

Steadfast Defender 24

Reamintim că exerciţiul „Steadfast Defender 24“, din care face parte și secvența „Dynamic Front 24“, care va implica până la 90.000 de soldaţi de pe ambele maluri ale Atlanticului, este menit, printre altele, să testeze capacitatea Alianţei de a mobiliza şi transporta rapid trupe americane pentru „a consolida apărarea Europei“, potrivit comunicatului NATO.

Între altele, la exercițiu participă peste 50 de nave de luptă, de la portavioane la distrugătoare, precum şi peste 80 de avioane de vânătoare, elicoptere şi drone, şi cel puţin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri şi 533 de vehicule de luptă de infanterie.

În faza inițială, până la mijlocul lunii martie, accentul se va pune pe consolidarea maritimă peste Atlantic și în Arctica, conform defenseromania.ro. A doua fază, de la mijlocul lunii februarie până la sfârșitul lunii mai, se va trece la utilizarea întăririlor desfășurate în toate domeniile, inclusiv cel terestru, de la Arctica până la flancul estic, potrivit Comandamentului Aliat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.