Curtea Penală Internațională a anunțat miercuri (03.03.2021) începerea unei anchete împotriva Israelului: acuzația este de crime de război comise pe teritoriile palestiniene. Decizia luată de procurorul-șef Fatou Bensouda a provocat furia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ale cărui cuvinte adresate instanței au fost foarte dure.

„Statul Israel este atacat în această seară”, a declarat premierul israelian. „Sinistrul Tribunal Penal Internațional de la Haga a ajuns la o decizie care este esența antisemitismului și a ipocriziei. A stabilit că soldații noștri curajoși și morali, care luptă împotriva celor mai cruzi teroriști de pe fața pământului, sunt criminali de război. A stabilit că, atunci când construim o casă în capitala noastră eternă Ierusalim, aceasta este o crimă de război”, a mai spus acesta.

Între timp, vinerea trecută au avut loc violențe între protestatarii palestinieni și trupele israeliene. Liderii palestinieni au salutat decizia Tribunalului de la Haga. Hamas l-a îndemnat pe procuror „să reziste la orice presiune” care ar putea compromite procesul.

„Hamas subliniază în mod clar și decisiv că rezistența poporului nostru și a facțiunilor naționale din Palestina este pe deplin legitimă, iar rolul său natural este de a rezista ocupației și de a restabili pământul și locurile sfinte în conformitate cu toate legile internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt Hazem Qassem.

Autoritățile palestiniene ceruseră instanței să investigheze acțiunile Israelului în timpul ofensivei din 2014 împotriva luptătorilor palestinieni din Fâșia Gaza.

Sursă foto: bbc.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.