Ucraina a primit aproximativ 25.000 de sisteme de arme antiaeriene de la Statele Unite şi aliaţii lor, Kievul fiind ajutat să împiedice Rusia să stabilească o superioritate aeriană care ar fi susţinut invazia terestră a Moscovei, a declarat joi generalul de armată al SUA Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun, transmite News.ro.

SUA a trimis Ucrainei peste 12.000 de sisteme antiblindate, 1.400 de sisteme antiaeriene şi „sute” de drone sinucigaşe Switchblade, a anunţat administraţia Biden într-un comunicat joi seară, potrivit sursei.

Informaţia vine după ce SUA au aprobat marţi încă 100 de milioane de dolari în armament pentru Ucraina extrase din inventarele SUA, aducând asistenţa totală a SUA pentru Ucraina la aproximativ 1,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei.

Aceasta include 300 de milioane de dolari aprobate vinerea trecută în cadrul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate a Ucrainei, în care noi arme vor fi achiziţionate de la contractorii de apărare pentru a le trimite în Ucraina.

Lista armelor către Ucraina include următoarele:

  • Peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger
  • Peste 5.000 de sisteme anti-blindate Javelin
  • Peste 7.000 de alte sisteme anti-blindate
  • Sute de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade
  • Peste 50.000.000 de cartuşe de muniţi
  • 45.000 de seturi de armuri şi căşti
  • Sisteme de rachete ghidate cu laser
  • Sisteme aeriene fără pilot Puma
  • Dispozitive de vedere pe timp de noapte, sisteme de imagistică termică şi optică
  • Servicii comerciale de imagini prin satelit

Aceasta nu înseamnă că toate armele au ajuns deja în Ucraina, în schimb, sunt o actualizare a ceea ce SUA au trimis în trecut şi s-au angajat să trimită în viitor, mai precizează CNN.

Miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că SUA au trimis aproximativ 100 de drone sinucigaşe Switchblade şi că lucrează la trimiterea mai multor astfel de drone.

De asemenea, Marea Britanie elaborează planuri pentru a trimite vehicule blindate în Ucraina, potrivit publicaţiei The Times, citată de Reuters.

Opţiunile luate în considerare de Ministerul Apărării includ trimiterea unui vehicul de patrulare protejat, cum ar fi Mastiff, sau a unui vehicul precum Jackal, care poate fi folosit ca vehicul de patrulare de recunoaştere sau cu rază lungă de acţiune, se arată în articol.

Vehiculele vor fi deposedate de echipamente sensibile, iar trupele britanice vor fi trimise într-o ţară vecină cu Ucraina pentru a efectua antrenament, a informat The Times, citând o sursă din domeniul apărării.

Un sprijin suplimentar, inclusiv rachete antitanc şi antiaeriene, va fi anunţat de Marea Britanie în zilele următoare, se arată în articol.

Sursă foto: Vadim Ghirda/Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.