3.7 C
București
miercuri, 30 noiembrie, 2022

Statele OPEC+, printre care și Rusia, au decis să reducă producția de petrol cu două milioane de barili zilnic. Cotațiile petrolului cresc în urma deciziei.

Analize / Opinii

Statele exportatoare de petrol din OPEC+, din care fac parte și Rusia și Arabia Saudită, au decis la Viena să reducă producția din noiembrie, pentru a putea crește prețurile, anunță Reuters. Este cea mai mare reducere a producției de după 2020 când aceasta a fost micșorată cu 10 milioane de barili pe zi din cauza efectelor pandemiei de coronavirus și a scăderii cererii. Prețurile petrolului s-au situat în ultimele săptămâni în jurul valorii de 90 de dolari pe baril, față de 120 în iunie.

SUA au insistat înaintea întâlnirii ca OPEC+ să nu reducă producția, iar în urma deciziei, Joe Biden s-a declarat dezamăgit, “în contextul în care economia globală se confruntă cu impactul negativ continuu al invaziei Ucrainei de către Putin”.

Experții sunt de părere că efectele reducerii vor fi probabil limitate, mai ales că producătorii de petrol nu pot să ia decizii decât pe perioade foarte scurte din cauza incertitudinilor și provocărilor cu care se confruntă economia mondială în acest moment. Cu toate acestea, cotațiile petrolului au crescut rapid în urma anunțului. Țițeiul european Brent a urcat cu 2%, la aproape 94 de dolari. Cotația pentru piața americană (WTI) a urcat și ea cu aproximativ 2%, la 88 de dolari.

OPEC+ este un grup de 23 de țări exportatoare de petrol care se reunește lunar la Viena pentru a decide cât țiței să vândă pe piața mondială. Împreună, aceste țări controlează 40% din producția de petrol a lumii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

- Publicitate-spot_img