Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) a anunțat vineri că populația va fi evacuată în Rusia, din cauza intensificării bombardamentelor.

Acesta a afirmat că Rusia a fost de acord să primească oamenii care părăsesc Donețkul, iar femeile, copiii și bătrânii vor avea prioritate, scrie Reuters.

La scurt timp, președintele rus, Vladimir Putin, spunea că a constatat o „deteriorare a situației” în estul Ucrainei și a invocat o „încălcare masivă și sistematică a drepturilor omului” și „legiferarea discriminării” populației rusofone din Ucraina.

De asemenea, Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat vineri Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că ţara sa va acţiona pe căi paşnice pentru a dezamorsa criza, relatează Reuters.

Acesta a adăugat că Ucraina nu are planuri de eliberare prin forţă a teritoriilor deţinute de separatişti, adăugând că o invazie rusă a Ucrainei la scară largă este puţin probabilă.

https://twitter.com/i/status/1494783429870764036

În același timp, spionajul militar ucrainean susținea că serviciile ruse au minat obiective de infrastructură din Donețk cu scopul de a le arunca în aer.

„Serviciul de informații militare al Ucrainei are informații cu privire la minarea unui număr de obiective de infrastructură socială în Donețk de către serviciile speciale ruse pentru a le arunca în aer”, se arată în mesajul transmis pe pagina de Twitter în engleză a spionajului militar ucrainean.

Explosion in central Donetsk, east Ukraine

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei.

Evenimentele din ultimele 24-48 de ore „fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei”, a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Președintele Statelor Unite a susținut un scurt briefing de presă, după teleconferința de vineri seara cu o parte a liderilor țărilor NATO, inclusiv cei ai României și Poloniei, unde a declarat că “La acest moment sunt convins că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina. Credem că forțele ruse vor ataca Ucraina în zilele următoare, sau în săptămâna următoare. Vor ținti inclusiv Kievul, un oraș de 2,8 milioane de oameni inocenți”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.