Autoritățile afgane au declarat duminică (11.07.2021) că au instalat un sistem antirachetă pe aeroportul din Kabul pentru a contracara rachetele lansate, în timp ce talibanii au continuat cu o ofensivă puternică pe întreg teritoriul țării, potrivit The Defense Post.

Washingtonul și aliații săi își vor încheia misiunea militară în Afganistan la sfârșitul lunii august. Chiar dacă insurgenții susțin că acum controlează 85% din țară, afirmație nu a putut fi verificată din surse independente și este contestată de guvern.

Câștigurile rapide ale grupului fundamentalist islamic din ultimele săptămâni au stârnit temeri cu privire la securitatea capitalei și a aeroportului său, NATO dorind să asigure o cale de ieșire către lumea exterioară pentru diplomații străini și cei care lucrează în organizații ce furnizează ajutor umanitar.

„Noul sistem de apărare antiaeriană instalat este operațional la Kabul de la 2:00 duminică”, a declarat ministerul de interne într-un comunicat. „Sistemul s-a dovedit util în lume în respingerea atacurilor cu rachete”, se mai precizează în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Tariq Arian, a declarat pentru AFP că sistemul a fost instalat în aeroport, în timp ce purtătorul de cuvânt al forțelor de securitate, Ajmal Omar Shinwari, a declarat că sistemul a fost furnizat de „prietenii noștri străini”.

În ultima perioadă, talibanii au lansat în mod regulat rachete către forțele guvernamentale din întreaga țară, grupul jihadist Stat Islamic (ISIS) efectuând atacuri similare asupra capitalei pe parcursul anului 2020.

ISIS a revendicat, de asemenea, responsabilitatea pentru un atac cu rachete anul acesta la baza aeriană Bagram, cea mai mare bază militară americană din țară, care a fost predată recent forțelor afgane.

Sursă foto: ibtimes.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.