Scriam cu două zile în urma despre avertizările lansate de unul dintre serviciile secrete britanice (GCHQ), referitor la infracțiunile din spațiul cibernetic, pe fondul pandemiei de COVID-19. Acum este rândul structurilor de intelligence belgiene, care au declasificat un raport, ce afirmă că grupuri de extremă dreapta și extremă stânga de pe teritoriul Belgiei folosesc pandemia pentru a destabiliza societatea.

Într-un raport publicat, la 21.04.2020, pe site-ul Serviciului de Securitate al Statului (VSSE – serviciu de informații civil), se precizează că, printre altele, aceste organizații răspândesc mesaje de dezinformare pentru a incita la violență și pentru a ataca autoritățile naționale în ceea ce privește modul de răspuns al instituțiilor belgiene în lupta cu noul coronavirus.

Raportul VSSE a fost realizat împreună cu Serviciul General de Informații și Securitate (GISS – serviciu de informații militar). Documentul avertizează că extremiștii răspândesc dezinformarea – o parte din ea produsă și distribuită online de agențiile de informații străine – care propagă teorii ale conspirației nefondate. Mesajele sunt concepute pentru a învrăjbi grupuri de oameni unii împotriva celorlalți, pentru a submina statul și pentru a răspândi ură împotriva experților medicali.

Printre cei mai activi distribuitori de dezinformare se numără site-ul internațional anarhist „Indymedia”, se arată în raport. Postările acestora au îndemnat cetățenii belgieni să comită acte de violență asupra polițiștilor și să saboteze infrastructura de telecomunicații, pentru a perturba acțiunile de răspuns din partea autorităților în lupta cu pandemia.

Un alt exemplu este cel al grupului naționalist de extremă dreapta „Cavalerii Flandrei”, care a promovat teorii ale conspirației ce leagă COVID-19 de vaccinurile antigripale. Alte grupuri au publicat informații care susțin că musulmanii au fost instruiți de către clerici să „tușească în fețele infidelilor”.

Alte grupuri de extremă dreaptă susțin că echipamentele de protecție personală au fost special create, ca parte a unui plan secret al guvernului de a intimida populația și a extermina persoanele în vârstă.

De asemenea, există, în număr mic, și grupări extremiste care critică acțiunile Occidentului de a limita efectele pandemiei și laudă acțiunile Federației Ruse în lupta cu virusul.

Sursă foto: thestar.com.my

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.