Lavrov a spus într-un interviu la o emisiune a televiziunii ruse de stat că “NATO, în esență, este angajată în război cu Rusia, un război pe care îl înarmează. Războiul înseamnă război”. Când ministrul de Externe a fost întrebat despre importanța evitării celui unul al treilea război mondial și dacă situația actuală este comparabilă cu cea a crizei rachetelor din Cuba din 1962, Lavrov a răspuns: “Riscurile sunt acum considerabile. Nu aș vrea să măresc aceste riscuri în mod artificial. Pericolul este grav, real. Și nu trebuie să-l subestimăm“, arată Biziday, citând agenția Reuters.

Serghei Lavrov a reiterat că Rusia nu va ezita să folosească arsenalul nuclear și a avertizat că armele livrate de occident Ucrainei sunt ținte legitime.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter după interviul lui Lavrov că “Rusia și-a pierdut ultima speranță de a speria lumea care vine în sprijinul Ucrainei. Asta înseamnă doar că Moscova simte înfrângerea”.

Duminică, în timpul vizitei la Kiev, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul Apărării Lloyd Austin au promis mai mult ajutor militar pentru Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare de muniție în valoare de 165 de milioane de dolari către Ucraina. Pentagonul a spus că pachetul ar putea include muniție de artilerie pentru obuziere, tancuri și lansatoare de grenade. Ambasadorul Moscovei la Washington a cerut SUA să oprească transporturile, avertizând că armele occidentale aprind conflictul.

Invazia Ucrainei de două luni de către Rusia, cel mai mare atac asupra unui stat european din 1945, a provocat mii de morți și răniți, a distrus orașe și a forțat peste 5 milioane de oameni să se refugieze în străinătate. Statele Unite urmează să găzduiască săptămâna aceasta o reuniune preconizată a peste 40 de țări pentru discuțiile de apărare legate de Ucraina, care se vor concentra pe înarmarea Kievului, au declarat oficialii americani.

Nereușind să cucerească capitala Kiev, Moscova a lansat săptămâna trecută un asalt masiv în încercarea de a captura Donbasul, care ar lega teritoriul deținut de separatiștii pro-ruși din est cu regiunea Crimeea pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Forțele ruse au continuat luni să bombardeze fabrică de oțel Azovstal din Mariupol, unde luptătorii sunt baricadați alături de civili. Moscova a declarat că deschide un coridor umanitar pentru a permite civililor să iasă din fabrică, dar Kievul a transmis că nu s-a ajuns la niciun acord.

Sursă foto: gettyimages.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.