Cooperarea militară ruso-sârbă se află pe un trend ascendent, ambele țări asumându-și să sporească eforturile în acest sens, a precizat ministrul apărării sârb, Aleksandar Vulin, după o întrevedere cu omologul său rus, Sergei Shoigu.

Serbia își dorește o armată puternică, pentru că armata reprezintă un garant al stabilității și neutralității, a mai adăugat oficialul sârb.

„Noi vom face toate eforturile pentru a consolida relațiile în sfera militară”, a subliniat partenerul rus.

Serbia menține relații politice și economice puternice cu Rusia, în ciuda unui obiectiv asumat de aderare la Uniunea Europeană. Belgradul s-a angajat să rămână în afara NATO și a refuzat să impună sancțiuni Federației Ruse pentru acțiunile sale din Ucraina. De partea cealaltă, drept susținere, Moscova nu recunoaște independența fostei provincii sârbe Kosovo.

De-a lungul timpului, Rusia a vândut avioane de vânătoare, elicoptere de atac și tancuri de luptă partenerilor de la Belgrad, fapt ce a creat îngrijorări în regiunea vest-balcanică, zonă care s-a confruntat cu războaie sângeroase în ultimele trei decenii.

În octombrie 2019, Serbia a organizat exerciții militare aeriene comune cu Rusia, în cadrul cărora au fost desfășurate sistemele S-400 și Pantsir-S. A fost pentru prima dată când un batalion S-400 și o baterie Pantsir-S au fost utilizate în exerciții militare în afara granițelor ruse.

Pe fondul dezintegrării sângeroase a Iugoslaviei în anii ’90, Serbia a fost implicată în conflicte armate cu vecinii croați, bosniaci și kosovari. Analiști și experți consideră că în spatele tensiunilor recente din Muntenegru și Bosnia se află factori de influență sârbi. În Bosnia, la 17.02.2020, un lider sârb pro-rus a reiterat că Republica Srpska trebuie să se separe de statul bosniac. În Muntenegru, cel mai nou stat membru al Alianței Nord-Atlantice, sârbii prostestează de luni de zile împotriva unei legi care, spun aceștia, va forța Biserica Ortodoxă Sârbă să cedeze proprietățile către statul muntenegrean.

Pentru a arăta o apropiere și mai mare pe axa Moscova-Belgrad, Sergei Shoigu l-a invitat pe Aleksandar Vulin în Rusia, la festivitățile ce vor avea loc pe 20 mai de Ziua Victoriei, când rușii sărbătoresc înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial.

Sursă articol și foto: rferl.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.