Separatiştii din sudul Yemenului au anunţat miercuri (29.07.2020) că renunţă la autonomie şi s-au declarat gata să pună în aplicare acordul de la Riad, ce prevede o împărţire a puterii în sud cu guvernul, informează France Presse, citat de Agerpres.

Consiliul de tranziţie din sud (STC) „anunţă că renunţă la declaraţia de autonomie” pentru a permite implementarea acordului de la Riad, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al STC, Nizar Haitham.

Preşedintele yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, exilat în Arabia Saudită, a cerut separatiştilor la sfârşitul lunii iunie „să pună capăt vărsării de sânge” şi să respecte un acord de partajare a puterii, în primului său discurs de la declararea autonomiei Sudului în aprilie.

Separatiștii din sudul Yemenului și-au declarat autonomia asupra regiunii în luna aprilie a acestui an, încâlcând, astfel, acordul de pace recunoscut internațional semnat în noiembrie 2019 cu guvernul.

Conflictul dintre guvern şi separatiştii STC, în principiu aliaţi împotriva rebelilor houthi, reprezintă un război în cadrul războiul civil din Yemen.

Aşa-numitul „acord de la Riad” a fost semnat în noiembrie 2019 şi prevede o împărţire a puterii în sudul Yemenului între guvern şi separatişti.

La sfârşitul lunii iunie, coaliţia militară condusă de Riad în Yemen a desfăşurat observatori saudiţi pentru a monitoriza o încetare a focului decretată între forţele pro-guvernamentale, pe care ea le sprijină, şi combatanţii separatişti după confruntări în Sud.

Acest război în război a făcut şi mai complex un conflict care, în cinci ani, a ucis zeci de mii de oameni şi a provocat, potrivit ONU, cea mai gravă criză umanitară din lume în Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabă. Sursă foto: politicalreflectionmagazine.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.