Marți (01.09.2020), a avut loc un schimb de replici nu tocmai prietenoase între oficialii austrieci și turci, după ce guvernul de la Viena a anunțat că va depune acuzații împotriva unei persoane care ar fi fost identificată spionând pentru serviciile din Turcia, informează Reuters. Intenția de a pune sub acuzare persoana în cauză a fost anunțată marți dimineață de către ministrul de interne austriac, Karl Nehammer, în timpul unei conferințe de presă.

În timpul conferinței de presă, Nehammer a declarat că guvernul austriac dorește să transmită „un mesaj clar Republicii Turce: spionajul turc și amestecul Turciei în libertățile civile [ale cetățenilor austrieci] nu-și au locul în Austria”. În plus, oficialul austriac a spus că guvernul său va „lucra la nivel european pentru a se asigura că Turcia nu intervine în afacerile interne ale statelor Uniunii Europene”. Viena îl anunțase deja pe Horst Seehofer, președintele Consiliului European, despre cazul de spionaj, a spus Nehammer.

Presupusul spion turc ar fi fost descoperit de autoritățile austriece după un amplu protest politic care a avut loc la Viena în iunie anul trecut, care a avut ca rezultat ciocniri violente între manifestanții pro-kurzi și pro-turci. Protestatarii erau membri ai organizațiilor pro-kurde din Viena și s-au confruntat cu un alt grup de manifestanți pro-turci, conducând la ciocniri violente de stradă. O anchetă a poliției austriece a stabilit că mulți dintre manifestanții pro-turci erau afiliați la un grup turc de extremă dreaptă cunoscut sub numele de Lupii Cenușii.

Potrivit ministerului de interne austriac, s-a constatat, de asemenea, că Agenția Națională de Informații din Turcia (MIT) a ajutat la formarea și organizarea grupului Lupii Cenușii, care s-a confruntat cu manifestanții pro-kurzi.

Printre aceștia, spun oficialii austrieci, se afla un bărbat care fusese recrutat de MIT pentru a spiona activiști pro-kurzi și critici ai președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Nehammer a spus că presupusul spion a mărturisit deja că a lucrat pentru serviciile de informații de la Ankara.

Ca răspuns la declarațiile lui Nehammer, guvernul turc a acuzat conducerea Austriei că are o „obsesie anti-Turcia”. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe turc, Hami Aksoy, a declarat reporterilor de la Ankara că guvernul austriac ar trebui să înceteze să mai urmarească o agendă „artificială cu calcule politice interne” și „să acționeze cu […] seriozitate, bun simț și cooperare sinceră”.

Sursă foto: middleeastmonitor.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.