Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a prezidat joi (25.06.2020), la sediul MApN, cea de-a patra reuniune ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), în cadrul căreia președinția Comisiei a fost predată Ministerului Justiției, informează MApN într-un comunicat.
La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Ministerului Culturii, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Sănătății, precum și ai Centrului de Drept Internațional Umanitar din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, structură care asigură Secretariatul permanent al CNDIU.
Potrivit comunicatului MApN, discuțiile au vizat, în principal, dezbaterea formei finale a Raportului anual de activitate al CNDIU și aprobarea acestuia, precum și posibilitatea redactării unui Raport voluntar privind implementarea dreptului internațional umanitar în legislația română. Au fost, totodată, analizate principalele activități derulate în domeniul dreptului internațional umanitar în perioada președinției Ministerului Apărării Naționale și modul de îndeplinire a obiectivelor stabilite prin Planul de activități, președintele în exercițiu apreciind buna colaborare la nivel instituțional a ministerelor implicate.
CNDIU este un organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, care își desfășoară activitatea conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 420/2006 privind înfiinţarea şi organizarea Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar, cu modificările și completările ulterioare. Președinția anuală a Comisiei este asigurată prin rotație de Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne.
Ministerul Apărării Naționale a deținut Președinția CNDIU în perioada 01.04.2019 – 25.06.2020.
Sursă foto: financialintelligence.ro
Proiecte importante și cu mare impact asupra promovării dreptului internațional umanitar, proces început încă din 1990. O nouă strategie ar putea fi necesară, în condițiile în care o analiză temeinică ar demonstra atingerea obiectivelor asumate în Strategia din 2007, ale cărei obiective nu sunt nici pe departe atinse. Nu înțeleg ce înseamnă „raport voluntar …” Mă pronunț în calitate de membru de onoare al CNDIU și persoană implicată în demersurile de înființare a Comisiei și elaborare a documentelor de organizare și funcționare.