Compania spaniolă specializată în construirea de nave maritime Navantia a participat la conferința „Underwater Defense & Security 2020” (UDS 2020), organizată de Defence Leaders în perioada 3 – 5 martie la Southampton, Marea Britanie.

Directorul de inginerie al șantierului naval Cartagena, German Romero Valiente, a făcut o prezentare a caracteristicilor și capabilităților submarinului S80 Plus, care, spune acesta, îl fac un produs unic pe piață datorită dimensiunii și capabilităților sale, în special prin prisma sistemului independent de propulsie pe baza de aer (AIP / Air Independent Propulsion).

În prezent, primul submarin din serie, S-81 Isaac Peral, a trecut de etapa de închidere a carenei, iar lansarea este programată pentru sfârșitul acestui an, testele în 2021 și livrarea către forțele navale spaniole în 2022.

Sistemul de propulsie anaerob AIP a fost dezvoltat exclusiv pentru acest proiect de compania spaniolă Abengoa și de compania americană Collins Aerospace – prima a fost responsabilă cu sistemul revoluționar pe bază de bioetanol, iar cea de-a doua cu celula de combustibil).

Sistemul AIP este mult mai versatil și mai eficient decât altele disponibile în industrie și are ca principale avantaje: utilizarea combustibilului agricol disponibil la scară largă, membranele cu celule de combustibil necesită jumătate din mentenanța standardului existent pe piață, eficiența crescută care îi permite să funcționeze pentru perioade de până la 3 săptămâni sub apă.

Navantia oferă în prezent un model derivat din S-80 Plus către marina indiană pentru proiectul P75 (I), care include proiectarea și construcția a 6 submarine.

Sursă articol și foto: defpost.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.