Rusia va transfera sisteme de rachete Iskander-M cu capacitate nucleară către Belarus în următoarele luni, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri la Sankt Petersburg, în fața președintelui belarus Alexander Lukașenko, informează CNN.

În următoarele câteva luni, vom transfera Belarusului sistemele de rachete tactice Iskander-M, care, după cum știți, pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră, atât în versiune convențională, cât și nucleară”, i-a spus Putin lui Lukașenko, potrivit Kremlinului.

Într-o transcriere a întâlnirii, Lukașenko i-a exprimat lui Putin „stresul” și îngrijorările sale și cu privire la ceea ce el a afirmat că sunt zboruri ale avioanelor Statelor Unite și NATO „care se antrenează pentru a transporta focoase nucleare” în apropierea graniței Belarusului.

Lukașenko i-a cerut lui Putin să ia în considerare „un răspuns în oglindă” la aceste zboruri sau să convertească avioanele de luptă rusești Su-35, care sunt în prezent desfășurate în Belarus, astfel încât „să poată transporta focoase nucleare”.

Putin a răspuns că, deși este posibil să se potrivească zborurilor americane, „nu este nevoie” și a sugerat că, deoarece armata belarusă are un număr mare de avioane Su-25 care pot fi convertite în schimb în avioane cu capacitate nucleară.

Iskander-M este un sistem de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune construit de Rusia, care poate transporta focoase convenționale sau nucleare cu o rază maximă de acțiune de până la 500 km, potrivit Janes Defense.

Sâmbătă, Ucraina a declarat că a fost lovită pentru prima dată de atacuri lansate din spațiul aerian al Belarusului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.