Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis, sâmbătă, că ruşii au fost „surprinşi de amploarea şi ferocitatea rezistenţei ucrainene”, iar Kremlinul „nu a reuşit până acum să-şi atingă obiectivele iniţiale”, transmite CNN.

Rezistenţa ucraineană

În cea mai recentă actualizare a informaţiilor, Ministerul Apărării din Regatul Unit spune că Rusia a fost forţată să-şi schimbe abordarea operaţională şi că acum urmăreşte o strategie de uzură, scopul fiind “de a intensifica criza umanitară”.

Este probabil să implice utilizarea fără discernământ a armelor, care va avea ca rezultat creşterea victimelor civile, distrugerea infrastructurii ucrainene şi intensificarea crizei umanitare”, avertizează ministerul de la Londra.

Armata ucraineană susține că desfășoară contraatacuri asupra forțelor ruse de la NV și Est de Kiev, precum și la sud de Harkov, reușind să provoace pagube semnificative acestora.

Statul Major Ucrainean consideră că pierderile grele ale Rusiei, moralul scăzut și lipsa comandanților de unități tactice cu experiență vor împiedica forțele ruse să reia ofensiva asupra Kievului “într-un viitor apropiat”, chiar dacă unități suplimentare “necoordonate” sunt trimise să întărească aceste forțe.

Bilanțul  războiului

Potrivit bilanțului prezentat de armata ucraineană, Rusia ar fi pierdut peste 14 mii de militari în urma războiului, dar și 93 de avioane, 450 de tancuri și 1.450 de blindate. Aceste date nu pot fi confirmate momentan din surse independente. Pe data de 3 martie, Moscova anunța că 498 de militari ruși au murit, însă de atunci nu a mai emis bilanțuri în acest sens.

Potrivit ONU, citat de Guardian, se confirmă că 816 civili ucraineni au fost ucişi de la începutul conflictului, în timp ce 1.333 de persoane au fost rănite. Oficialii de la Kiev au declarat vineri că 222 de persoane au fost ucise în capitală, inclusiv 60 de civili şi patru copii.

Generalii ruși, țintele preferate ale forțelor ucrainene

Cel puțin cinci generali ruși au fost uciși în primele trei săptămâni ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat astăzi că l-a ucis pe generalul-locotenent rus Andrei Mordvichev. Ar fi al cincilea general rus ucis în conflictul dintre Rusia și Ucraina, potrivit Sky News.

Oficialii ucraineni afirmă că alți patru generali au fost uciși în conflict, iar pentru ei este un semn că generalii Moscovei sunt din ce în ce mai mult forțați să conducă ofensiva de pe front.

Forțele ucrainene susțin că au mai fost uciși generalul-maior Oleg Mitiaev, în timpul luptelor de la periferia orașului Mariupol, generalul-maior Andriy Kolesnikov, comandantul Districtului Militar de Est, general-maiorul rus Andrey Sukhovetsky, comandantul adjunct al Armatei 41 de Arme Combinate a Forțelor Terestre Ruse și general-maioroul Vitaly Gerasimov, care a fost ucis în timpul unei bătălii în apropiere de Harkiv.

Rusia ar avea aproximativ 20 de generali care conduc invazia în Ucraina, ceea ce înseamnă că, dacă toate decesele raportate sunt confirmate, o cincime dintre generalii ruși au fost uciși în conflict.

Volodimir Zelenski îndeamnă la discuţii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel Moscovei, afirmând că este „timpul” să discutam despre „pace şi securitate”, deoarece în caz contrar consecinţele pentru Rusia vor fi resimţite mai multe generaţii, notează AFP.

Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli„, a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită, relatează Agerpres.

Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina„, a pledat şeful statului.

În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină„.

Sursă foto: Vadim Ghirda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.