Exercițiile militare comune care implică forțele ruse și belaruse din fosta republică sovietică Belarus se vor desfășura în perioada 10-20 februarie, a anunțat marți Ministerul bielorus al Apărării, relatează Reuters.

Rusia și Belarus vor repeta respingerea unui atac extern atunci când vor organiza exerciții militare comune în Belarus luna viitoare, au precizat ambele părți marți, într-un moment de tensiuni acute cu Occidentul asupra Ucrainei vecine.

Forțele și echipamentele militare ruse au început să sosească luni în Belarus pentru exercițiile „Allied Resolve” care vor avea loc lângă granița de vest a Belarusului cu membrii NATO, Polonia și Lituania, și aproape de flancul său sudic cu Ucraina.

Occidentul și-a exprimat temerile cu privire la o posibilă invazie a Ucrainei de către zeci de mii de trupe rusești adunate lângă granița sa. Rusia a negat astfel de planuri.

„Scopul exercițiului este de a ajusta sarcinile de suprimare și respingere a agresiunii externe în timpul unei operațiuni defensive, de combatere a terorismului și de protejare a intereselor statului Uniunii (Rusia și Belarus)”, a declarat ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin, citat de agenția de știri Interfax, preluat de Reuters.

Fomin a spus că 12 avioane de luptă Sukhoi Su-35, două unități ale sistemului de rachete antiaeriene S-400 și un sistem de rachete Pantsir vor fi desfășurate în Belarus pentru exerciții.

Ministerul Apărării din Belarus a spus că în prima frază a exercițiilor, care se desfășoară până pe 9 februarie, ambele părți vor repeta desfășurarea trupelor, apărarea instalațiilor militare și evaluarea capacităților de apărare aeriană ale trupelor lor.

În cea de-a doua fază a exercițiilor, care va avea loc în perioada 10-20 februarie, trupele ruse și bieloruse se vor concentra pe „distrugerea formațiunilor armate ilegale și a grupurilor de sabotaj și recunoaștere ale inamicului”, a spus ministerul.

Președintele Alexander Lukașenko susține că exercițiile militare sunt necesare, deoarece Ucraina ar fi comasat trupe lângă frontiera cu Belarusul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.