Noi imagini din satelit arată că o bază militară care deținea tancuri rusești, artilerie și alte blindate din apropierea graniței cu Ucraina a fost în mare parte golită, echipamentul fiind aparent mutat mult mai aproape de frontieră în ultimele zile, scrie CNN, potrivit G4Media.

Baza se află la Yelnya, la sud-est de orașul Smolensk și la aproximativ 225 de kilometri de granița cu Ucraina. Cantități mari de arme au fost mutate acolo la sfârșitul anului 2021 – inclusiv aproximativ 700 de tancuri, vehicule de luptă de infanterie și lansatoare de rachete balistice.

O mare parte din acest echipament a dispărut acum, conform imaginilor din satelit surprinse pe 6 februarie. Acoperirea norilor a împiedicat realizarea de imagini fotografice a zonei cu câteva zile înainte. Imaginile arată urmele vehiculelor care au fost mutate de la bază.

Stephen Wood, director senior la compania de imagini prin satelit Maxar, a declarat pentru CNN: „Mi se pare că o cantitate considerabilă de vehicule [tancuri, artilerie autopropulsată și alte vehicule de sprijin] au plecat din parcul de vehicule din nord-est”.

Konrad Muzyka, expert în urmărirea mișcărilor militare de la Rochan Consulting, spune că ceea ce s-a întâmplat la Yelnya este una dintre câteva „schimbări importante în componența forțelor ruse și a locațiilor acestora”.

El a declarat, citat de CNN, că Rusia „intră în noua etapă a construcției în care vedem că unități pre-poziționate sunt echipate cu personal suplimentar și că echipamentul este probabil mutat în zonele de desfășurare”.

Clipurile de pe rețelele de socializare filmate în ultimele zile arată unele dintre aceste echipamente pe trenuri și drumuri mult mai la sud, în regiunea Bryansk, care este aproape de Ucraina. Echipamentele și vehiculele fac parte din aceleași unități care au fost prepoziționate la Yelnya.

Acum există mai mulți indicatori care sugerează că trupele au început să se desfășoare în taberele mai avansate (din apropierea graniței cu Ucraina – n.r.) pentru a se alătura cu echipamentul lor prepoziționat”, scrie Thomas Bullock, analist la Janes.

Videoclipul postat pe rețelele de socializare indică că unele trupe din Siberia, ale căror echipamente au fost deja mutate în locuri din Smolensk și Bryansk, sunt în proces de desfășurare”.

Un document al serviciilor secrete americane din 3 decembrie 2021 includea imagini din satelit care arătau că baza de la Yelnya era goală în iunie – dar până în noiembrie a fost ajuns să găzduiască cinci grupuri tactice de batalion, fiecare dintre ele conţinând aproximativ 1.000 de trupe şi elemente de sprijin. O mare parte din echipament aparține Armatei 41 de Arme Combinate, care are sediul în mod normal în districtul militar central al Rusiei și încă un sediu în Novosibirsk, Siberia.

Muzyka spune că există mișcări substanțiale rusești în alte părți. „Observam un aflux masiv de vehicule și personal în Kursk”, a scris el duminică pe Twitter. Kursk se află la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Ucraina.

Sursa foto: Russian Defense Ministry

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.