Comisia Europeană a anunţat marţi că monitorizează 20 de ţări, printre care şi Rusia, acuzată de Polonia fără ocolişuri, pentru posibila lor implicare în organizarea transportului migranţilor către Belarus, ţară care potrivit UE orchestrează un val migrator la frontierele externe ale blocului comunitar ca represalii după sancţiunile europene, relatează AFP.

Comisia a întreprins demersuri şi către alte 13 ţări de unde au avut loc zboruri pentru transportarea unor migranţi către Belarus.

Rusia se numără printre ţările unde observăm situaţia cu multă atenţie”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE , Peter Stano. ”Ea este pe radarul nostru şi evaluăm informaţiile şi datele pe care le avem despre zborurile din Rusia şi asupra posibilei implicări a Rusiei în această situaţie”, a adăugat el.

UE acuză autorităţile de la Minsk că organizează din luna iunie zboruri pentru a facilita tranzitul migranţilor dinspre Belarus către UE, aceştia regăsindu-se apoi blocaţi la graniţele cu Polonia, Lituania sau Letonia. Bruxelles-ul denunţă astfel un ”atac hibrid” condus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept răzbunare pentru sancţiunile impuse de către UE în urma reprimării opoziţiei belaruse.

Comisia Europeană a precizat că monitorizează 20 de ţări care ar putea fi implicate în transferul migranţilor către Belarus, acestea fiind: Rusia, Africa de Sud, Algeria, Azerbaidjan, Coasta de Fildeş, India, Iran, Kazahstan, Libia, Maroc, Nigeria, Uzbekistan, Qatar, Senegal, Somalia, Sri Lanka, Siria, Tunisia, Venezuela şi Yemen. Comisia este interesată în special de frecvenţa zborurilor provenite din aceste ţări şi de gradul lor de ocupare.

În celălalt grup de 13 ţări monitorizate Comisia a observat ”abuzuri” sau folosirea unor zboruri pentru ”instrumentalizarea migranţilor”, conform spuselor purtătorului de cuvânt comunitar.

Demersurile europene pe lângă autorităţile acestor ţări sunt menite să împiedice plecarea unor cetăţeni ai acestora către Belarus cu speranţa că astfel vor ajunge în final în UE. Este vorba despre Camerun, Congo, RD Congo, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Georgia, Guineea, Liban, Pakistan, Tadjikistan şi Turcia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, regimul lui Aleksandr Lukaşenko ”atrage” aceşti migranţi mai ales prin intermediul ambasadelor şi consulatelor, oferindu-le vize şi organizând apoi transportul lor până la frontiera UE.

Comisia Europeană examinează şi posibilitatea unor sancţiuni pentru companiile aeriene care participă la transportul migranţilor către Belarus.

În acest timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat marţi fără ocolişuri Rusia că se află în spatele acestei crize, după ce luni grupuri de migranţi au forţat pătrunderea în Polonia. Preşedintele belarus Aleksandr ”Lukaşenko este executantul ultimului atac, dar acest atac are un comanditar care se află la Moscova şi acest comanditar este preşedintele Putin”, a afirmat Morawiecki la o şedinţă de urgenţă a parlamentului polonez.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.