Peţurile gazelor în Europa au crescut, în urma indiciilor că Rusia nu va majora livrările, aşa cum promisese preşedintele Vladimir Putin, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Cotaţiile de referinţă la gaze naturale pentru piaţa europeană, cele de la hub-ul TTF din Olanda, au urcat cu 9,7% după ce comenzile de gaze prin conducta Yamal-Europe au rămas luni sub nivelul normal.

Conform datelor de pe site-ul operatorului de reţea Gascade, comenzile germane de gaze prin gazoductul Yamal-Europe pentru a fi livrate luni prin punctul de intrare Mallnow încă sunt sub nivelul de joi şi la doar o cincime din nivelul normal. Deşi actualele fluxuri ar putea diferi, datele sunt primul semn că Rusia îşi menţine controlul asupra pieţelor gazelor din Europa. În plus, la licitaţiile de duminică nu a fost rezervată capacitate suplimentară pentru a ajunge o cantitate mai mare de gaze naturale în Europa.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia. Preţurile gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Gazprom a promis că de luni va trimite în Europa o cantitate mai mare de gaze, preşedintele Vladimir Putin ordonând companiei să umple depozitele sale europene după finalizarea umplerii depozitelor din Rusia.

În cursul zilei de marți, gigantul rus într-un scurt mesaj pe canalul său oficial de Telegram a declarat „Gazprom a aprobat şi a început implementarea planului de a injecta gaze în cinci instalaţii europene de înmagazinare subterană, în noiembrie.

„Au fost determinate volumele şi rutele de transport de gaze”, au adăugat reprezentanţii companiei, fără a da mai multe detalii, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres.

Marţi, volumul s-a ridicat la circa 860.000 metri cubi pe oră, comparativ cu 360.000 metri cubi în după-amiaza de luni, conform datelor operatorului german Gascade.

Gazoductul Yamal-Europa traversează teritoriul a patru ţări: Rusia, Belarus, Polonia şi Germania.

În plus, solicitările de tranzit de gaze prin Ucraina şi Slovacia au crescut marţi la circa 83 milioane mc, de la 75,2 milioane mc luni, a anunţat operatorul slovac de transport Eustream.

Potrivit agenţiei Interfax, furnizările pentru tranzit prin Ucraina s-au majorat deja cu 50%, comparativ cu 1 noiembrie.

Sursă foto: Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.