Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a declarat luni la postul bulgar NOVA TV că solicitarea Moscovei ca NATO să-şi retragă trupele, bazele şi armamentul strategic din ţările ce au aderat la această alianţă începând din anul 1997 nu priveşte Bulgaria. Motivul: acolo nu există astfel de desfăşurări. Însă această ţară ar putea deveni o ţintă dacă pe teritoriul ei ar fi baze şi arme strategice îndreptate împotriva Rusiei, consemnează marţi agenţiile BTA şi TASS.

Nu se pune problema ca ţările care au aderat la NATO după 1997 să iasă din NATO. Noi vorbim despre retragerea contingentelor militare, a bazelor şi armelor strategice staţionate pe teritoriile lor începând din 1997.

Iar la ora actuală nu vorbim deloc despre Bulgaria, întrucât în prezent nu aveţi nici baze şi nici armamente strategice ofensive. Dar aceasta priveşte România într-o anumită măsură”, a explicat ambasadoarea Rusiei.

„Vorbim despre o atitudine de principiu, despre un anumit contingent militar, armamente strategice şi baze amplasate în teritoriu. Nu există nimic de acest fel în Bulgaria.

Aş dori să subliniez că, în opinia mea, guvernul dumneavoastră a procedat foarte corect nevorbind excesiv de tăios despre această chestiune şi neîncercând să intre în aceste jocuri.

Acesta nu este jocul Bulgariei, nu aveţi deloc nevoie de asta”, a remarcat Eleonora Mitrofanova.

Bulgaria, țintă dacă ar avea arme strategice împotriva Rusiei

Despre aceasta este vorba – nu ca Bulgaria să părăsească NATO ori ca România să părăsească NATO”, a insistat ea. Declarația a vizat cererile privind arhitectura de securitate europeană adresate de Moscova către Washington şi NATO. Mitrofanova a adăugat că fiecare ţară are dreptul suveran de a-şi alege alianţa care să-i garanteze securitatea.

Potrivit declaraţiei ambasadoarei ruse, Bulgaria ar putea deveni însă o ţintă pentru Rusia dacă pe teritoriul bulgar ar exista baze militare şi arme strategice îndreptate împotriva Rusiei. Dar nu este cazul în prezent, a asigurat ea.

Guvernul de la Sofia nu vrea trupe NATO în cazul dislocării lor pe Flancul Estic

Ministrul bulgar al apărării Stefan Ianev a declarat luni că nu este necesară desfășurarea unor forțe NATO suplimentare în Bulgaria.

Bulgaria este un stat suveran și deciziile se iau la Sofia, în conformitate cu interesul național bulgar. Ce negocieri vor avea loc la nivel militaro-tehnic, va deveni clar atunci când se va ști dacă este nevoie de vreo întărire. Orice stat spune că vrea să vină aici cu niște trupe, aceasta este și o decizie a guvernului bulgar. Și decizia guvernului bulgar este de a disloca trupe bulgare pe teritoriul bulgar. Asta nu înseamnă că acestea vor face altceva decât că își vor intensifica antrenamentul”, a explicat ministrul.

Sursă foto: NATO

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.