Recent, Ucraina și Turcia au semnat un acord pentru înființarea unui centru de instruire și întreținere pentru dronele turcești.

Kremlinul a avertizat miercuri că folosirea dronelor fabricate în Turcia ar putea agrava și mai mult conflictul din Ucraina, după ce Kievul a publicat pentru prima dată imagini cu armata sa care folosește dronele împotriva separatiștilor pro-ruși, relatează The Defense Post.

Ucraina luptă în estul fostei țări sovietice împotriva luptătorilor susținuți de Rusia încă din 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea, acțiune care a declanșat sancțiuni din partea Occidentului.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat marți seară un videoclip în care afirmă că s-a utilizat pentru prima oară drona Bayraktar TB2 de fabricație turcă în conflict, vizând artileria pro-rusă.

„Avem cu adevărat relații speciale și bune cu Turcia, dar acest caz, din păcate, confirmă îngrijorarea noastră că livrările de astfel de armamente către armata ucraineană ar putea destabiliza situația la linia de angajare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.

Utilizarea dronei poate schimba soarta conflictului, după ce dronele turcești au fost folosite și de Azerbaidjan anul trecut pentru a învinge armata armeană în Nagorno-Karabah – un alt conflict înghețat post-sovietic .

Modelul emblematic al producătorului de drone Baykar a fost folosit și în conflictele din Siria și Libia.

Ucraina a declarat la începutul acestei luni că intenționează să construiască o fabrică pentru a produce dronele, pe care Kievul le cumpărase anterior.

Vânzarea de către Turcia a aeronavei fără pilot către Kiev complică legăturile sale cu Rusia.

Moscova și Ankara cooperează strâns în apărare, inclusiv în conflictele din Siria și Libia, iar Turcia a achiziționat arme de la Rusia, inclusiv sistemele de apărare antirachetă S-400.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a susținut îngrijorările lui Peskov, declarând că Rusia analizează rapoarte conform cărora Ucraina a folosit recent drona turcească.

Conflictul din Ucraina a provocat până în prezent peste 13.000 de vieți, iar armata ucraineană a declarat miercuri că unul dintre soldații săi a fost ucis, acesta fiind a doua pierdere suferită în luptă în ultimele două zile.

Kievul și aliații săi occidentali acuză Rusia că a trimis trupe și arme pentru a-i sprijini pe separatiști, aspect negat de Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.