Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Republica Moldova că orice acțiune considerată ca punând în pericol securitatea trupelor rusești din regiunea separatistă Transnistria va fi considerată un atac la adresa Rusiei, transmite The Guardian.

Într-un discurs ținut la cea mai înaltă școală de afaceri externe a Rusiei, Lavrov a declarat:

Toată lumea ar trebui să înțeleagă că orice acțiune care ar amenința securitatea trupelor noastre (din Transnistria) ar fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Rusiei”.

Și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a amenințat voalat Chișinăul că dacă luptele din Ucraina se vor extinde și în Transnistria acestea vor afecta toată Republica Moldova.

Mai bine o pace rea, decât un război bun. Transferul acțiunilor militare în afara Ucrainei este periculos. În ceea ce privește Transnistria, pericolul se dublează. Dacă, nu dă Doamne, focul războiului trece în Transnistria, va trece sută la sută și în Republica Moldova”, a declarat joi acesta.

Liderul prorus de la Tiraspol mai vede o luptă între aliații Moldovei, cu referință voalată la România, și pacificatorii ruși.

Vor interveni aliații Moldovei, pe de o parte, Federația Rusă cu misiunea de pacificare pe de altă parte, cetățeni ruși și tot așa. Ar putea fi o confruntare dintre Rusia și NATO aici, pe teritoriul Transnistriei, pe teritoriul Moldovei. Acest lucru este inadmisibil” a punctat Krasnoselski.

Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.700 de soldați, împărțiți în așa-numitele trupe de „pacificatori” și Grupul Operativ al Trupelor Ruse, subordonate direct Moscovei.

Forțele proruse din Republica Moldova agită de mai mult timp aceeași marotă a unei ipotetice intervenții militare a României în Republica Moldova care s-au putea transforma într-o eventuală unire politică.

O astfel de temă este vânturată frecvent în Transnistria și Găgăuzia. Astfel de narațiuni false au fost promovate de Rusia și pro-rușii din Republica Moldova înainte Războiului de pe Nistru din 1992 dintre armata Republicii Moldova și separatiștii proruși de la Tiraspol sprijiți militar de forțele ruse.

Declarația lui Krasnoselski vine pe fundalul cererilor repetate ale sale și scrisorilor trimise președintelui Maia Sandu de a reîncepe unele negocieri cu Chișinăul, fapt căruia autoritățile constituționale nu i-a dat curs până acum.

Regimul de la Tiraspol trimite multe scrisori, noi avem comunicare prin intermediul Biroului de Reintegrare, prin intermediul dlui viceprim-ministru Serebrian pe subiecte concrete, inclusiv despre cum menținem liniștea și pacea, pentru că noi ne dorim să păstrăm pacea și vom face în continuare tot ce ne stă în puteri, inclusiv vom comunica cu regimul de la Tiraspol mai des decât am făcut-o până acum, pentru a menține pacea”, a declarat Maia Sandu marți la postul Vocea Basarabiei.

De asemenea, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a amenințat, joi, la unison cu Krasnoselski că Republica Moldova va avea de suferit, dacă etnicii ruși din această țară vor fi în pericol de orice natură.

Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel […] Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.