The Washington Post, care citează trei surse guvernamentale, a raportat că Rusia va furniza Iranului un satelit de spionaj avansat, care îi va permite să urmărească țintele militare din Orientul Mijlociu, inclusiv bazele militare israeliene, informează Israel Defense.

Președintele rus, Vladimir Putin, a catalogat raportul ca fiind fals, niște „prostii, gunoaie”.

The Washington Post a raportat în weekend că Rusia intenționează să furnizeze Iranului un satelit avansat care îi va permite să urmărească țintele militare din Orientul Mijlociu. Satelitul în cauză, Kanopus-V, care este echipat cu o cameră de înaltă rezoluție ar putea fi lansat în spațiu din Rusia în câteva luni. Satelitul va urmări diverse facilități, de la rafinării de producție de petrol din Golful Persic și bazele militare israeliene, până la bazele irakiene care găzduiesc unități ale armatei SUA.

Un înalt oficial „informat despre vânzare” a adăugat că satelitul a fost de fapt proiectat în scopuri civile. Membrii Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC) au călătorit în Rusia de mai multe ori, încă din 2018 pentru a discuta despre acordul cu rușii, iar experții ruși s-au deplasat în Iran pentru a pregăti echipajele care vor opera satelitul dintr-o nouă instalație construită lângă Karaj, la vest de Teheran. În aprilie 2020, IRGC a anunțat că a lansat un satelit militar pe orbită în jurul pământului.

Kanopus-V, care este descris ca un mic satelit destinat teledetecției, a fost inițial construit de ministerul apărării din Rusia în scopuri civile. Are un ciclu de viață de cinci ani, cântărește 473 kg și este lansat prin lansatoarele Soyuz-2. Într-un interviu acordat NBC News înaintea summitului G-7 de la Geneva, președintele rus a declarat că raportul despre satelitul spion pentru Iran este o „știre falsă”, susținând că nu știe nimic despre astfel de lucruri, iar „cei care vorbesc despre asta probabil că vor ști mai multe despre asta. Este doar o prostie, un gunoi”.

Un expert israelian în tehnologia rachetelor, Tal Inbar, a declarat pentru Israel Defense că satelitul Kanopus-V este un satelit vechi și nu există niciun semn că raportul este corect. Dar dacă iranienii obțin un astfel de satelit, ar însemna că Iranul va fi capabil să obțină în mod liber informații și să transfere imagini vecinilor Israelului din nord și sud. „Un astfel de satelit ar putea transmite imagini cu Iron Dome sau ale altor ținte în mișcare”, a spus Inbar.

Sursă foto: forbes.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.