Guvernul rus a acuzat mass-media din Albania de acțiuni de propagandă, în urma unei investigații lansate de statul balcanic asupra unor presupuse activități de spionaj militar executate de doi cetățeni ruși.

Cazul se învârte în jurul exercițiului militar multinațional DEFENDER Europe 21. La sfârșitul lunii trecute, rapoarte ale presei albaneze precizau că Parchetul din Tirana investighează doi cetățeni ruși și cinci cehi, care ar fi desfășurat activități de spionaj. Potrivit presei, unul dintre cetățenii ruși a intrat în Albania la 12.05.2021 și a călătorit la Durres (oraș situat de-a lungul coastei Mării Adriatice), al doilea cel mai populat oraș din Albania. Durres este, totodată, cel mai apropiat centru urban de locul în care s-au derulat exercițiile DEFENDER Europe 21. Câteva zile mai târziu, cetățeanul rus a fost descoperit operând o dronă, potrivit procuraturii din Tirana.

Autoritățile albaneze au început apoi să analizeze cazul unui alt cetățean rus, care intrase în țară în martie și se stabilise în Orikum, un mic oraș de coastă din sudul Albaniei. La fel ca Durres, Orikum se află în imediata apropiere a facilităților de antrenament militar.

Autoritățile albaneze nu au dezvăluit nicio informație despre soarta celor cinci cetățeni cehi. Dar au spus săptămâna trecută că a fost deschis un dosar penal împotriva celor doi ruși.

Vinerea trecută (09.07.2021), Ministerul rus al Afacerilor Externe a acuzat mass-media albaneză că a promovat puternic știrea despre cei doi ruși, adăugând că acest caz a fost „un exercițiu de propagandă al NATO”. Între timp, Ambasada Federației Ruse la Tirana a declarat că a trimis o solicitare oficială cu privire la cazul penal Ministerului albanez al Afacerilor Externe.

Sursă foto: ocnal.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.