Rusia mută mai multe tancuri în apropiere de graniţa cu Ucraina, susţine compania de informaţii şi apărare Janes, întărind, astfel, preocupările statelor occidentale cu privire la informaţiile din presă despre o posibilă masare a forţelor ruse la frontiera cu ţara vecină, potrivit Monitorul Apărării,citând surse Bloomberg.

Cel puţin un batalion de tancuri de luptă T-80U a fost dislocat la o gară din regiunea Voronej, susţine compania britanică Janes. Tancurile par să se îndrepte către centrul de instrucţie Pogonovo, acelaşi în care au fost dislocate echipamente militare în primăvara acestui an, când statele occidentale au cerut Rusiei să se retragă din teama de a nu iniţia o invazie asupra teritoriului ucrainean.

Săptămâna trecută, compania Janes a transmis că a identificat dislocarea unor tancuri şi a artileriei autopropulsate din aceeaşi divizie rusească în regiunile Briansk şi Kursk, la graniţa nordică a Ucrainei.

În tot acest timp, luptele dintre forţele armate ucrainene şi forţele separatiste susţinute de Rusia au continuat în estul ţării. Pe 9 noiembrie, biroul de presă al Ministerului Apărării din Ucraina a anunţat că separatiştii au deschis focul în Donbas, atacând poziţiile ucrainene de două ori. În weekendul trecut, pe 6 şi 7 noiembrie, OSCE SMM a anunţat că au fost înregistrate 839 de încălcări ale acordului de încetare a focului în Donbas.

De altfel, Ucraina a folosit pentru prima dată, în octombrie, dronele achiziţionate din Turcia pentru a ataca un obuzier al separatiştilor, ca răspuns la un atac care a dus la moartea unui soldat, pe 26 octombrie.

Nu este pentru prima dată când Rusia masează trupe şi echipamente militare la graniţa cu Ucraina. În aprilie, armata rusă a masat mai multe sute de vehicule, printre care maşini blindate de luptă şi instalaţii de lansare rachete, la sud de localitatea Voronej, situată la 150 de km est de graniţa Ucrainei. Alte trupe au fost poziţionate în apropierea regiunii separatiste Donbas şi în Crimeea, iar Flota rusă a Mării Negre şi-a intensificat activitatea, au arătat oficiali militari ucraineni. Deşi oficialii ruşi au declarat la acea vreme că a fost vorba doar despre un exerciţiu militar, reprezentanţii UE şi NATO şi-au exprimat îngrijorarea că ar putea fi vorba despre acţiuni premergătoare unei invazii a Ucrainei.

Şi acum, oficialii statelor din vest se arată îngrijoraţi de acţiunile militare ale Rusiei de la graniţa cu Ucraina. Mai mult decât atât, SUA au transmis că monitorizează atent acţiunile Rusiei. Spre deosebire de evenimentele din aprilie, când masarea trupelor s-a făcut în mod transparent, acum, potrivit Janes, acţiunile millitare se desfăşoară în special în timpul nopţii şi sunt executate de către unităţi terestre de elită.

În acest context, şeful CIA Bill Burns a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele Putin, săptămâna trecută, în care au vorbit despre disclocarea trupelor de la graniţa cu Ucraina şi alte probleme regionale.

În ciuda tuturor acestor preocupări, ministrul ucrainean al apărării a negat, recent, toate informaţiile apărute în presă despre activităţile militare ale Rusiei de la graniţa teritoriului ucrainean.

„Până la 1 noiembrie 2021, nu a fost observat vreun transfer de unităţi, arme sau alte echipamente militare la graniţa cu Ucraina”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, la începutul acestei luni.

Sursă foto: GoodFon

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.