Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat, marți, că există un proiect pentru achiziția unui sistem de drone pentru Armată, promovat încă din toamna anului trecut, potrivit News.ro. Acesta a mai spus că speră ca în această primăvară să fie finalizate toate demersurile legale.

Ministrul Apărării a susținut, marți, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu că proiectul de 1,4 miliarde de lei presupune achiziția a șapte sisteme de drone pentru Armată.

Există un proiect care a fost promovat încă din septembrie anul trecut, dinainte de a fi eu în mandat, privind achiziţia unui sistem modern de drone. Este un proiect care are o valoare de 1,4 miliarde de lei, cu şapte sisteme, un proiect foarte interesant”, a spus acesta.

Sperăm că în această primăvară vom finaliza toate demersurile legale pentru aceasta. Este vorba de un proiect care înseamnă adaptarea României la cele mai noi tendinţe în ceea ce priveşte aviaţia fără pilot”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a făcut, marţi, o vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, împreună cu ministrul Apărării din Belgia, Ludivine Dedonder.

România vrea să cheltuie 300 de milioane de euro pentru drone tactice cu care să doteze armata, însă există câteva condiţii, potrivit Hotărârii de Guvern din august 2021, anunță Capital.

În primul rând, componentele trebuie produse în România, iar testarea şi mentenanţa să fie asigurate de operatori din industria naţională de apărare.

Până acum, două companii s-au arătat interesate să doteze Armata Română cu drone.

Prima companie este Elbit Systems, o companie internaţională cu sediul în Israel. Elbit a anunţat în primăvară că a deschis o linie de asamblare la Măgurele, având deja o fabrică de componente la Bacău.

Totodată, Elbit Systems este singurul competitor care a trecut de Faza 1 şi căruia i s-a cerut oferta în Faza 2 şi a răspuns la ultimele clarificări cerute în legătură cu oferta sa finală.

Israelienii de la Elbit propun modelul de dronă Hermes 450, pe care vor să o şi producă în România. Are şase metri lungime, atinge 176 de km/h, ajunge până 5.500 de metri altitudine, are o rază de acţiune de până la 300 de kilometri şi poate transporta până la 180 de kilograme.

HERMES 450 - Romania Military
Hermes 450

A doua companie este Israel Aerospace Industries (IAI), proaspăt intrată pe piaţa românească. A semnat, în octombrie 2021, un acord de cooperare cu IAR-Braşov pentru producţia de drone.

Modelul propus este Tactical Heron, pe care, la fel, vrea să-l producă în România. Vorbim, însă, despre un model cu o autonomie puţin mai mare decât Hermes 450.

Tactical UAV: the multi-mission, multi-payload Tactical Heron
Tactical Heron

Tactical Heron are 8,5 metri lungime şi e dotată cu un motor Rotax, care îi asigură o viteză maximă de 207 km/h. Poate sta în aer timp de 52 de ore, zboară la 10.000 de metri altitudine şi suportă sarcini utile de 180 de kilograme.

Tactical Heron dispune de decolare, aterizare şi control de la distanţă, complet automatizate, astfel încât nu mai are nevoie de asistenţă de la sol.

Sursă foto: gettyimages.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.