Pe lângă achiziția celor 32 de avioane F-16 second-hand de la guvernul Norvegiei, dar și alte programe de modernizare a tehnicii militare deja existente, Ministerul Apărării Naţionale are acceptul Parlamentului pentru zece noi programe de înzestrare, prevăzute a se derula în următorii ani, potrivit Newsweek.

Potrivit datelor publicat de MApN, cele 10  programe de înzestrare sunt:

1. Sisteme de comandă C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR (intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance)

2. Sistem UAS (drone) tactic clasa I 

3. Sistem armament individual tip NATO 

4. Aparatură optică şi optoelectronică – Etapa I

5. Maşină de luptă a infanteriei, pe şenile 

6. Echipamente şi sisteme de detecţie, avertizare, decontaminare şi protecţie (individuală şi colectivă) CBRN (chemical, biological, radiological and nuclear defence) 

7. Sistem de război electronic mobil 

8. Modernizare sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacităţi CRAM 

9. Sistem de securitate şi apărare cibernetică

10. Autovehicule tactice blindate de tip uşor

MApN a anuțat că programele vor fi iniţiate la începutul anului viitor, în funcţie de posibilităţile de bugetare şi de priorităţile stabilite de către categoriile de forţe şi comandamente, şi au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi obligatorii în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

MApN intenționează să achiziționeze şapte drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic iniţial, la un preţ de aproximativ 280 de milioane de euro.

Acest model a fost folosit cu succes în Irak și Afganistan și ar putea fi produs în România.

Avioane Craiova şi Romaero au semnat, anul trecut, un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în perspectiva achiziţiilor făcute de MApN, iar compania israeliană s-a angajat să realizeze un transfer de tehnologie în favoarea firmelor româneşti.

Dronele ar putea fi fabricate la Craiova, unde compania israeliană vrea să pună la punct o linie de fabricaţie. Ulterior, mentenanţa acestora ar putea fi executată în facilităţile pe care Romaero le are în Capitală. Conform unor surse, după finalizarea livrărilor către MApN, Elbit Systems intenţionează să continue fabricaţia dronelor în România şi pentru clienţi externi.

Elbit produce deja componente ale dronelor în România, la fabricile sale din Bacău.

Să nu uităm de cele 32 de avioane F-16 second hand norvegiene pe care România urmează să le cumpere. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis Parlamentului României o scrisoare oficială pentru aprobarea formală a achiziţiei aeronavelor aflate în excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene. Avioanele au peste 40 de ani vechime, conform guvernului norvergian.

Suma totală a achiziţiei este de 454 de milioane de euro fără TVA – 354 de milioane sunt pentru procurarea propriu-zisă a avioanelor, iar 100 de milioane pentru suport logistic şi echipamente necesare modernizării din SUA.

Ministerul Apărării a precizat că a discutat cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, precum: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia sau Grecia. În cele din urmă, singura soluţie identificată de MApN a fost cumpărarea avioanelor norvegiene.

Configurația avioanelor F-16 norvegiene este M6.5.2. Cele 17 avioane care se află acum în dotarea Forţelor Aeriene Române au configuraţia M5.2R, o configuraţie inferioară. Aceste configuraţii sunt specifice avioanelor F-16 MLU (Mid-Life Upgrade – cum sunt cele norvegiene sau româneşti) care au trecut printr-o etapă de modernizare a software-ului, avionicii şi armamentului de la bord.

Astfel, configuraţia M5.2R (existentă la avioanele româneşti) include capacitatea integrării de armament avansat, precum bombe inteligente AGM-154 sau EBGU-12) sisteme noi GPS sau de comunicaţii la standarde NATO. Configuraţia M6.5.2 (norvegiană) include capacitatea de a lansa alte bombe inteligente mai moderne (LJDAM) ori rachete aer-aer cu rază lungă de tip AMRAAM-120D.

De asemenea, MApN va cumpăra 1.059 de blindate ușoare care să intre în dotările Armatei pentru intervenții în interiorul și exteriorul țării, potrivit unui proiect de HG postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Sursă foto: MApN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.