Duminică, Israelul a raportat că rebelii houthi din Yemen au preluat controlul unei nave cargo deținute de britanici și operată de japonezi în sudul Mării Roșii. Printre membrii echipajului se pare că se află și cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că urmărește cu atenție situația și a activat Celula de Criză.

Pe 19 noiembrie, nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, a fost capturată de milițiile Houthi și adusă în apropierea coastei Yemenului. Un cetățean român se pare că se numără printre membrii echipajului, conform informațiilor inițiale.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, a luat măsuri în conformitate cu procedurile standard pentru astfel de situații în care sunt implicați cetățeni români. Colaborând cu autoritățile române și parteneri internaționali, se depun eforturi pentru rezolvarea situației.

Japonia a confirmat capturarea navei Galaxy Leader, operată de Nippon Yusen, și a solicitat sprijinul autorităților saudite, omaneze și iraniene pentru eliberarea rapidă a navei și a echipajului. Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a condamnat ferm aceste acțiuni. Nu există cetățeni japonezi printre membrii echipajului.

Nava Galaxy Leader este deținută de Ray Car Carriers, o companie înregistrată în Isle of Man, subunitate a Ray Shipping, înființată la Tel Aviv. Nippon Yusen a format un grup de lucru pentru a obține informații suplimentare, inclusiv despre siguranța celor 25 de membri ai echipajului, proveniți din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România și Mexic. Nava, un transportor de mașini, se deplasa fără încărcătură spre India din Europa, conform unui purtător de cuvânt.

Rebelii houthi au anunțat săptămâna trecută că intenționează să efectueze noi atacuri asupra Israelului și că ar putea viza nave israeliene în Marea Roșie și în strâmtoarea Bab al-Mandeb.

Foto: inquirer.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.