Potrivit observatorilor locali și internaționali, în prezent, Irakul asistă la cea mai prolifică perioadă a organizației teroriste Daesh (Statul Islamic / ISIS) din decembrie 2017 – când guvernul irakian a declarat că a învins gruparea. Organizația teroristă sunnită exploatează un moment de oportunitate, întrucât forțele de securitate irakiene, milițiile șiite și trupele americane se adăpostesc pentru a evita efectele COVID-19.

Irakul a fost carantinat încă din 22.03.2020 ca răspuns la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Forțele de securitate ale țării sunt ocupate să ofere ajutor umanitar comunităților aflate în blocaj. În plus, un număr mare de soldați și ofițeri de poliție sunt fie bolnavi, fie se adăpostesc în izolare cu familiile. Mai mult, forțele militare americane și-au redus în mod semnificativ prezența în țară.

Aceste condiții permit luptătorilor Daesh să iasă din ascunzători și să efectueze operațiuni în aproape fiecare provincie din Irak. Săptămâna trecută, grupul militant a lansat o serie de atacuri coordonate în aproape 30 de locații din Irak, care au provocat zeci de victime în rândul forțelor de securitate irakiene și al membrilor milițiilor șiite. În plus, teroriștii au distrus mai multe linii electrice din nord-estul Irakului, perturbând aprovizionarea cu energie electrică la zeci de mii de case din regiune.

Nimeni nu are o imagine cât de cât clară a modului în care această campanie a jihadiștilor va continua în contextul COVID-19. Pandemia generează perturbări majore asupra economiei irakiene, în timp ce scăderea istorică a prețurilor petrolului reduce dramatic sursa principală de venit a națiunii. Ceea ce este evident este faptul că Daesh prosperă în condiții de instabilitate, dat fiind faptul că efectele pandemiei continuă să se manifeste în Orientul Mijlociu, iar instituțiile statale gestionează cu greu criza medicală.

Sursă articol: intelnews.org

Sursă foto: middleeastmonitor.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.