Sute de migranți s-au deplasat vineri (28.02.2020) prin nord-vestul Turciei spre granițele cu Grecia și Bulgaria, potrivit presei din Levant. Fluxul de migranți se datorează unei declarații a unui înalt oficial de la Ankara care a declarat că Turcia nu va mai opri refugiații sirieni în drumul lor spre Europa.

Cu o zi în urmă, autoritățile tuce au anunțat că 33 de soldați au fost uciși într-un atac aerian al forțelor siriene din regiunea Idlib, în nord-vestul Siriei.

Instituțiile de la Ankara au mai declarat că poliția, paza de coastă și structurile ce asigură securitatea frontierelor au primit ordin să ridice restricțiile de circulație spre Europa, pe cale terestră și maritimă, impuse refugiaților sirieni.

Agenția de știri turcă Demiroren a precizat că, pe fondul violențelor din Idlib, există un grup de aproximativ 300 de migranți, printre care și femei și copii, care se îndreaptă către granițele cu Grecia și Bulgaria. Din grup fac parte cetățeni sirieni, irakieni, iranieni, palestinieni și marocani.

Migranții s-au adunat, de asemenea, și în districtul Ayvacik, din provincia Canakkale, pentru a ajunge în insula grecască Lesvos. Încă nu a putut fi confirmată proveniența acestora.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a amenințat în mod repetat că va deschide granițele către Europa pentru refugiați. Din moment ce a decis să acționeze astfel, practic renunță la un angajament față de Uniunea Europeană în 2016, și ar putea atrage pierderea susținerii Occidentului în Idlib.

Din decembrie 2019, aproximativ un milion de civili au fost strămutați în Siria în apropierea frontierei cu Turcia, în vreme ce forțele guvernamentale siriene, sprijinite de Federația Rusă au recâștigat teritoriile controlate de rebelii sirieni susținuți de forțele de la Ankara, generând astfel cea mai mare criză umanitară a războiului civil sirian.

Sursă articol: ekathimerini.com

Sursă foto: trtworld.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.