Cetățenii elvețieni au fost chemați duminică (27.09.2020) la referendum pentru aprobarea/respingerea planului guvernamental privind cheltuirea a 6,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea de aeronave de luptă, informează Defense News.

În urma voturilor exprimate, planul a fost aprobat, cu o diferență foarte mică de numai 8.670 de voturi. Referendumul de duminică se traduce în cifre astfel: 50,1% (1.605.700 de voturi) pentru și 49,9% (1.597.030 de voturi) împotrivă.

Ministrul apărării, Viola Amherd, a declarat reporterilor că este de părere că oricât de apropiate au fost rezultatele, este vorba de un angajament privind continuarea evaluărilor în curs cu privire la avioanele Eurofighter, Rafale, F-18, Super Hornet și F-35A. „Votul reprezintă o investiție pe termen lung în securitatea populației și infrastructurii elvețiene”, a spus aceasta.

Legislativul elevețian a aprobat săptămâna trecută bugetul pentru programul de modernizare „Air 2030”, care include și 6,5 miliarde de dolari pentru 30-40 de avioane noi și 2 miliarde pentru un sistem complementar de apărare aeriană la sol.

Amherd a subliniat că bugetul pentru achiziția avioanelor trebuie privit ca un plafon. „Dacă putem obține avioane adecvate pentru mai puțin, cu siguranță vom lua asta în calcul”, a spus ea.

Toți furnizorii trebuie să respecte termenul limită de 18 noiembrie pentru a livra propunerile finale. Guvernul va evalua apoi ofertele în prima jumătate a anului 2021 și va lua o decizie cu privire la tipul de aeronavă și sistemul de apărare aeriană până în iunie.

Sursă foto: thelocal.ch

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.