În vreme ce agențiile guvernamentale de la Londra solicită o reexaminare a relațiilor cu Beijingul, serviciile de informații britanice sugerează factorilor decidenți că statul chinez va deveni mai asertiv după ce pandemia va trece.
Potrivit „The Guardian”, analiștii serviciilor de informații, din plan intern și extern, respectiv de la MI5 (Security Service) și MI6 (Secret Intelligence Service), se așteapta ca administrația chineză să promoveze agresiv narative care să arate măsurile excepționale luate de autoritățile de la Beijing în lupta cu noul coronavirus, comparativ cu acțiunile întreprinse de statele occidentale.
Scopul acestei abordări va fi să demonstreze presupusa superioritate a statului centralizat unipartidic în eficientizarea luării deciziilor, în contrast cu sistemele vestice.
Ca răspuns la această narațiune de la Beijing, guvernul britanic ar trebui să adopte o viziune mai „realistă” a relației sale cu China și să-și reexamineze dependența de industria chineză, în special în domeniile strategice ale economiei, precum cercetare hi-tech, telecomunicații și inteligență artificială.
Cei de la „The Guardian” au precizat că există un consens în comunitatea britanică de informații cu privire la faptul că Londra a acționat cu înțelepciune, oferind firmei de telecomunicații chineze Huawei o cotă de 35% pentru construcția rețelei de telecomunicații 5G a Marii Britanii la începutul acestui an, întrucât mutarea nu compromite interesele strategice britanice.
În plus, Londra ar trebui să aibă grijă să nu critice Beijingul în acest moment, având în vedere că o mare parte din produsele și echipamentele medicale de care țara are nevoie pentru a lupta cu pandemia de coronavirus este produsă în China.
Cu toate acestea, după criza COVID-19, este probabil ca Marea Britanie să își reexamineze relația – economică și politică – cu China, cu sprijinul serviciilor sale de intelligence, precizează „The Guardian”.
Publicația mai scrie că un grup de membri ai parlamentului conservator au format deja un bloc ce se arată sceptic față de consolidarea relațiilor cu Beijingul. Acești parlamentari ar fi scris o scrisoare către premierul britanic, Boris Johnson, îndemnându-l să regândească relația Marii Britanii cu China, ținând cont de interesele strategice și nevoile pe termen lung ale regatului din zona economică, tehnică și de securitate.
Sursă foto: wired.co.uk