Preşedintele turc Recep Tayip Erdogan a declarat că aşteaptă să se întâlnească cu preşedintele Biden, în timpul următoarei conferinţe a ONU despre schimbările climatice, unde vor discuta şi despre anularea livrării aeronavelor F-35, relatează Monitul Apărării citând surse The Hill.

Erdogan le-a transmis reporterilor, miercuri, că speră să se întâlnească cu Biden în timpul summitului G20 din Roma, însă, cel mai probabil, se vor întâlni la summitul despre schimbările climatice, COP26, în Glasglow, scrie The Hill, cu referire la AP.

„Cel mai important subiect al nostru va fi F-35”, a declarat Erdogan, potrivit AP.

„Am făcut o plată de 1.4 miliarde de dolari pentru F-35. Trebuie să discutăm despre cum ne vom recupera banii”, a declarat Erdogan.

Ankara a comandat 100 de aeronave F-35 de la SUA, însă Washingtonul a întrerupt livrarea în aprilie 2019 pentru a pune presiune pe Turcia să nu cumpere sisteme S-400 de la Rusia. SUA au avertizat că sistemul rusesc ar putea afecta alianţa NATO din cauza abilităţii acesteia de a detecta informaţii detaliate despre aeronavele F-35. Ulterior, Turcia a fost exclusă din programul F-35, după ce a recepţionat un sistem rusesc S-400. La un an distanţă de acest moment, SUA au sancţionat Turcia în baza legii CAATSA pentru primirea sistemelor de la Rusia.

Sursă foto: Reuters

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.