Criza provocată de Rusia a intrat luni noapte în faza acută: Președintele Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței așa-ziselor republici separatiste Donețk și Luhansk. Liderii lumii au reacționat rapid la decizia președintelui rus.

UCRAINA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că Ucraina nu se teme de nimeni și de nimic și că nu vor ceda nimic din ”pământul lor”.

Nu ne temem de nimeni și de nimic. Nu vom da nimic nimănui. Suntem pe pământul nostru. În spatele nostru este adevărul. Ucraina este în spatele nostru. Un singur scop – pace în Ucraina. Glorie Ucrainei!”, a declarat acesta

ROMÂNIA

Mesajul președintelui României, Klaus Iohannis: „România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Lugansk din Ucrana ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem ferm Ucrain, suveranitatea și integritatea teritorială

SUA

Secretarul de stat american Antony Blinken arată că recunoașterea de către Kremlin a așa-numitelor „Republici Populare Donețk și Lugansk” ca fiind „independente” necesită un răspuns rapid și ferm.

Vom lua măsurile adecvate în coordonare cu partenerii noștri”, a transmis Blinken pe contrul de Twitter.

Casa Albă anunță, într-un comunicat, că președintele Joe Biden va emite un Ordin Executiv prin care va interzice oricărei companii sau persoane din SUA să facă afaceri în cele două republici separatiste din Ucraina, cărora Vladimir Putin le-a recunoscut independența luni seară. Casa Albă anunță că aceste sancțiuni sunt separate de cele pregătite în coordonare cu aliații și partenerii SUA pentru cazul în care Rusia va invada Ucraina.

MAREA BRITANIE

Este clar împotriva dreptului internaţional. Este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii Ucrainei, o repudiere a acordurilor de la Minsk”, a declarat Boris Johnson într-o conferinţă de presă.

Cred că este un semn foarte rău” pentru situaţia din Ucraina, a adăugat el, considerându-l ca „încă un indiciu că lucrurile evoluează în direcţia greşită în Ucraina”.

GERMANIA

Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz declarând marți că procesul de certificare a acestuia nu poate continua date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei.

Trebuie să reevaluăm această situație, mai ales în ceea ce privește Nord Stream 2”, a declarat cancelarul german într-o conferință de presă. „Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi dat în uz”, a subliniat el.

Olaf Scolz a avertizat luni că recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk de către Moscova reprezintă „o denunțare unilaterală” a acordului de la Minsk în a cărui negociere s-a implicat personal predecesoarea sa, cancelarul Angela Merkel.

FRANȚA

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat luni decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei şi a cerut „sancţiuni europene ţintite” împotriva Moscovei.

O încălcare unilaterală a angajamentelor internaţionale ale Rusiei şi un atac la suveranitatea Ucrainei”, a caracterizat preşedinţia Franţei decizia lui Vladimir Putin.

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu: ”Moldova condamnă cu tărie recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din Ucraina. E împotriva dreptului internațional

ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat luni într-un comunicat că decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa teritoriilor separatiste ucrainene este „o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei

Este „incompatibil cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a adăugat şeful ONU în comunicatul său.

ONU, în conformitate cu rezoluţiile Adunării Generale, continuă să susţină pe deplin suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, a adăugat Antonio Guterres.

CHINA

Ministrul de externe Wang Li: “Situaţia din Ucraina se deteriorează. China cheamă încă o dată toate părţile să dea dovadă de reţinere”. Potrivit acestuia, China va continua să rămână în contact cu toate părţile implicate.

UNGARIA

Premierul ungar Viktor Orban a discutat luni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi a spus că „Ungaria împărtăşeşte poziţia Uniunii Europene în privinţa conflictului în desfăşurare între Ucraina şi Rusia”, a declarat şeful biroului de presă al liderului de la Budapesta

TURCIA

Ministerul de externe turc subliniază într-un comunicat că decizia Rusiei ‘de a recunoaşte aşa-zisele republici Doneţk şi Lugansk, pe lângă faptul că contravine Acordurilor de la Minsk, încalcă făţiş unitatea politică şi integritatea teritorială a Ucrainei’.

În comunicatul postat pe site-ul web al MAE turc se menţionează de asemenea că ‘decizia Federaţiei Ruse este inacceptabilă şi noi o respingem’.

Reiterăm o dată în plus ataşamentul nostru faţă de păstrarea unităţii politice şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi invităm toate părţile implicate să acţioneze cu bun simţ şi să respecte dreptul internaţional’, conchide MAE turc.

CEHIA

Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a apreciat marţi că în spatele deciziei preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei se află intenţia de a reface defuncta Uniune Sovietică, în timp ce premierul sloven Janez Jansa a cerut integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, transmite Agerpres.

Recunoaşterea de către Putin a republicilor separatiste din estul Ucrainei este o încercare de a reface Uniunea Sovietică în detrimentul ţărilor libere şi suverane”, a scris Cernochova pe contul ei de Twitter.

Politiciana conservatoare a dat asigurări că ”pe această tablă de şah nu se află doar Ucraina, ci şi noi”, referindu-se la fosta Cehoslovacie comunistă care, timp de patru decenii, între 1948 şi 1989, a făcut parte din Blocul Estic controlat de Moscova.

SLOVENIA

premierul Sloveniei, Janez Jansa, a propus marţi ca Uniunea Europeană să invite Ucraina să se integreze în clubul comunitar ca membru cu drepturi depline.

UE trebuie să ofere Ucrainei perspectiva de a adera ca membru deplin”, a scris Jansa într-un comunicat de presă succint, publicat pe contul său de Twitter. În numele ţării sale, Jansa a condamnat în comunicat ”acţiunea ilegală” de luni a preşedintelui Putin. Decizia reprezintă ”o încălcare evidentă a dreptului internaţional, precum şi a acordurilor de la Budapesta şi Minsk”, a subliniat politicianul conservator.

Republica Populară Doneţk

Recunoaşterea de către Rusia a autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei este un „moment istoric”, a afirmat liderul separatist din Doneţk, Denis Puşilin. „Astăzi s-a stabilit cursul viitorului nostru şi privim spre viitor cu încredere”, a adăugat Denis Puşilin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.