Atacurile informatice evoluează de vreme ce infractorii au găsit foarte rapid metode să profite de „oportunitățile” oferite de criza pandemiei prin adaptarea tacticilor și implicarea în noi activități infracționale.
Criminalii cibernetici au fost printre cei mai abili în exploatarea pandemiei. Amenințarea provocată de activitățile informatice în timpul crizei este una dinamică și are potențialul de a crește în continuare.
Cu un număr record de potențiale victime care stau acasă și utilizează servicii online în întreaga lume, mijloacele, tehnicile și instrumentele hackerilor care doresc să exploateze oportunitățile și vulnerabilitățile aflate în creștere s-au înmulțit.
Europol monitorizează impactul pandemiei COVID-19 asupra peisajului criminalității informatice încă de la început și a publicat, la 03.04.2020, un raport actualizat al amenințărilor cu privire la potențialele evoluții în spațiul cibernetic.
Printre formele de infracțiuni analizate în raport se regăsesc cele de tip ransomware, DDoS, activități ilegale în Dark Web, campanii de dezinformare.
„Această pandemie scoate tot ce este mai bun, dar, din păcate, și ce e mai rău din omenire. Cu un număr foarte mare de oameni care lucrează de la domiciliu, adesea cu sisteme de securitate depășite, hackerii profită de această situație și se concentrează și mai mult asupra activităților infracționale din spațiul cibernetic ”, a declarat directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle.
„Cu acest raport dorim să avertizăm persoanele, companiile, instituțiile publice și alte organizații despre aceste activități infracționale. Aș dori, de asemenea, să atrag atenția asupra celor mai vulnerabile victime”, a mai spus oficialul Europol.
Principalele concluzii ale raportului Europol:
- Impactul pandemiei de COVID-19 asupra creșterii criminalității cibernetice a fost cel mai vizibil comparativ cu orice alt tip de infracțiune;
- Hackerii au reușit să se adapteze și să exploateze cele mai mari temeri ale victimelor, mai ales prin campanii de phishing;
- Campaniile de phishing și ransomware vor continua să se amplifice la scară largă, direct proporțional cu răspândirea pandemiei;
- Internauții devin tot mai vulnerabili în fața fake news și a dezinformării ca urmare a suprasaturării spațiului virtual cu informații despre coronavirus;
- Organizațiile criminale, statele și grupările finanțate de guvernele naționale încearcă să exploateze criza medicală pentru a-și promova interesele geopolitice.
Sursă foto: thesslstore.com