Presa germană, citată de Israel Defense, a anunțat marți (27.04.2021) că Rafael Advanced Defense Systems ar urma să achiziționeze compania bavareză specializată în producția de drone EMT, care se află în prag de faliment.

Secretarul de stat din ministerul german al apărării, Thomas Silberhorn, a declarat că Rafael a informat agenția germană de achiziții pentru apărare (BAAINBw) că are un acord exclusiv cu actualul reprezentant general al companiei germane în ceea ce privește procedura de insolvență în vederea preluării EMT.

Aceasta este cea mai recentă mișcare pe piață a companiei israeliene care în ultima perioadă s-a remarcat prin numeroase contracte, în special în ceea ce privește tehnologia specifică aeronavelor fără pilot.

Rafael a început să își consolideze poziția pe piața dronelor încă din 2019, când a cumpărat 50% dintr-o altă companie israeliană specializată în producția de drone – Aeronautics Ltd., pentru suma de 240 de milioane de dolari.

Un studiu amplu al Research & Markets arată că în anul 2019 piața sistemelor de apărare anti-dronă valora circa 624 de milioane de dolari și este previzionată o creștere până la 2.441 milioane de dolari până în 2025.

Principalul factor care a condus la o creștere exponențială a pieței în acest domeniu l-a reprezentat utilizarea dronelor neidentificate/neidentificabile în acțiuni teroriste și alte activități ilicite.

În mai 2020, ministerul israelian al apărării a comandat pentru forțele terestre așa-numitele „drone kamikaze” produse de Rafael. Acest tip de dronă este practic o armă „de unică folosință” care este utilizată pentru a identifica ținta și pentru a efectua atacul prin detonare la contactul cu aceasta, având atașată o încărcătură explozibilă de aproximativ 30 de kg. Armata israeliană (IDF) va utiliza aceste drone în special în zonele urbane, unde există o nevoie specifică de arme de mare precizie.

Spike Firefly, dronele sinucigașe dezvoltate de Rafael, au fost create din nevoia de a umple o nișă între rachetele de croazieră și aeronavele fără pilot, plus necesitatea mobilității, acestea putând fi transportate și operate de o singur persoană.

Modelul a fost deja achiziționat de mai multe state europene și a stârnit și curiozitatea statelor din Golf, în special al Arabiei Saudite.

Se pare, totuși, că interesul pentru aceste drone kamikaze produse de Rafael a fost atât de mare încât 20 de israelieni, printre care și foști reprezentanți din domeniul apărării, au fost arestați în luna martie a acestui an, de ISA, poliția secretă israeliană, fiind acuzați că au vândut ilegal drone sinucigașe statului chinez.

În afara de drone, Rafael dezvoltă și produce multe alte componente și tehnologii inovatoare din sfera industriei de apărăre. Compania proiectează, dezvoltă, produce și comercializează o gamă largă de sisteme de apărare de înaltă tehnologie pentru aplicații aeriene, terestre, maritime și spațiale pentru Forțele de Apărare Israeliene (IDF), precum și pentru clienți din întreaga lume.

Sistemele Rafael se bazează pe o vastă expertiză, cunoștințe tehnologice și o înțelegere aprofundată a cerințelor operaționale specifice ale clienților săi. Gama diversificată de soluții tehnologice inovatoare ale companiei israeliene include soluții terestre, aeriene, navale și subacvatice, spațiale și cibernetice. Rafael are peste 7.500 de angajați și numeroși subcontractori și furnizori de servicii. În anul 2020, Rafael a realizat vânzări în valoare totală de 2.746 de milioane de dolari, obținând un profit net de 94 de milioane de dolari.

În anul 2018, Rafael a semnat un acord de cooperare cu Romaero prin care firma românească a primit licenţă pentru producţia în plan local a sistemului antiaerian Iron Dome. Acordul, a cărui valoare nu a fost precizată (dar care a fost estimat la câteva sute de milioane de dolari la momentul respectiv), prevede şi dezvoltarea unei versiuni navale a sistemului Iron Dome de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune, a sistemului de telecomandă pentru armament Samson şi a rachetelor tactice Spike.

Sursă foto: timesofisrael.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.