Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un interviu difuzat duminică seara la televiziunea rusă de stat, că a respins o propunere a Ministerului Apărării de a organiza exerciţii militare la Marea Neagră ca răspuns la activitatea NATO, deoarece nu doreşte să escaladeze tensiunile în regiune, transmite Reuters.

Rusia s-a plâns de ceea ce a numit o creştere periculoasă a activităţii militare a Statelor Unite şi a aliaţilor săi în regiunea Mării Negre, cu o activitate mai mare a avioanelor de spionaj occidentale, zboruri cu bombardiere strategice şi prezenţa a două nave de război americane. 

 O parte din activitate a avut loc în vecinătatea Crimeei, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014 şi pe care Kievul o doreşte înapoi.  

Tensiunile sunt, de asemenea, mari în legătură cu ceea ce oficialii americani au numit o consolidare îngrijorătoare a armatei ruse în apropierea Ucrainei şi un conflict legat de migranţi între Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, şi Uniunea Europeană. 

 Într-un interviu acordat televiziunii de stat, publicat pe site-ul Kremlinului şi difuzat duminică seara, Putin a spus că nu vrea să alimenteze tensiunile în zona Mării Negre.  

„Ar trebui să spun că Ministerul nostru al Apărării a avut o propunere de a organiza propriile noastre exerciţii rapide în acele ape. Dar cred că ar fi inutil şi că nu este nevoie să creştem tensiunile acolo”, a spus Putin.  

”Deci, Ministerul Apărării se limitează la escortarea avioanelor şi navelor (NATO)”, a declarat Putin pentru postul Rossiya-1.  

Statele Unite au declarat că navele sale de război se află în Marea Neagră pentru a spori colaborarea cu aliaţii NATO din regiune.  

Statele Unite şi aliaţii lor din NATO desfăşoară cu adevărat exerciţii neplanificate, vreau să subliniez, exerciţii neplanificate în apele Mării Negre. Aceasta este o provocare serioasă pentru noi”, a spus Putin.

Sursă foto: Reuters

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.