Oficialii americani şi occidentali cred că este probabil ca preşedintele Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei pe 9 mai, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviştilor şi noi recrutări, în vreme ce armata rusă încearcă să cucerească estul şi sudul Ucrainei, transmite Le Figaro, citat de News.ro.

Un avertisment similar a fost lansat în week-end-ul trecut de mai multe publicații britanice, care citau surse oficiale ce avertizau că Rusia pregătește o ofensivă sporită în Ucraina.

9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziştilor de către ruşi în 1945.

Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificaţia simbolică a zilei pentru a anunţa sfârşitul „operaţiunii militare speciale” în Ucraina şi succesul „denazificării” în acea ţară, ceea ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat oficial.

„Cred că va încerca să iasă din operaţiunea sa specială”, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la radioul LBC. „El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească”, a mai afirmat Wallace.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, luni, că există „motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice. Price a adăugat că este la curent cu „speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război” pe 9 mai.

„Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească numărul recruţilor într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumea că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a afirmat Price.

Alte scenarii sunt, însă, luate în considerare, cum ar fi anexarea teritoriilor separatiste Lugansk şi Doneţk în estul Ucrainei, un impuls major spre Odessa în sud sau declararea controlului deplin al oraşului-port Mariupol din sud.

Sursă foto: chinadaily.com

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.