Vladimir Putin a ordonat, luni seară, armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa, potrivit AFP.

Cele două decrete ale preşedintelui rus solicită Ministerului Apărării ca „forţele armate din Rusia să îndeplinească funcţiile de menţinere a păcii pe teritoriul republicilor populare” Donetsk şi Lugansk.

Vladimir Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone, arată Adevărul.

Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat, marţi, într-un discurs adresat Naţiunii, o încălcare a „suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a Ucrainei după recunoaşterea independenţei celor două „republici” separatiste de către Moscova, de care el susţine că nu îi este „frică”.

„Ucraina numeşte cele mai recente acte ale Rusiei o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru”, a spus el, adăugând că ucrainenii sunt „pe pământul lor” şi „nu se tem de nimic sau de nimeni” şi nu vor ceda „o singură bucată” din ţară, informează Le Figaro.

Preşedintele ucrainean a adăugat că se aşteaptă  la un sprijin „clar” şi „eficient” din partea aliaţilor occidentali pentru ţara sa împotriva Rusiei,. „Aşteptăm un sprijin clar şi eficient din partea partenerilor noştrii. Este foarte important să vedem acum cine este adevăratul nostru prieten”, a adăugat el.

Sursă foto: Getty Images

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.