Orașul finlandez Kemijärvi din Laponia a refuzat o ofertă făcută de către Institutul de Cercetare Polară al Chinei pentru a cumpăra sau concesiona aeroportul local, conform Euractiv.

Oferta a fost făcută în ianuarie 2018 însă a fost făcută publică de abia acum.

China a dorit să finanțeze o nouă pistă și să facă renovări în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro pentru ca aeroportul să poată fi folosit pentru cercetări și zboruri de observare deasupra Oceanului Arctic, Polului Nord și Pasajului Nord-Est. Delegația chineză a promis și fonduri pentru un nou laborator de cercetare.

Vestea privind planul secret i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință de la Universitatea Laponiei și Centrul Arctic al regiunii, aceștia colaborând cu cercetători chinezi în trecut.

Potrivit forțelor armate finlandeze, aeroportul este situat în apropierea unei baze militare strategice astfel că extinderea aeroportului din Kemijärvi nu ar fi fost posibilă.

În plus, o asemenea propunere nu ar mai fi în prezent realistă datorită legislației privind investițiile străine, adoptată de Uniunea Europeană în luna octombrie a anului trecut privind.

China are în prezent centre de cercetare în regiunea arctică în Groenlanda, Islanda și Arhipelagul Svalbard.

Sursă foto: sciencepoles.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.