În timp ce lumea este mult prea preocupată de frenezia coronavirusului, la București a avut loc un eveniment organizat de principalul promotor al propagandei ruse în România, agenția de știri Sputnik.

Potrivit universul.net, o operațiune a servicilor secrete ruse, frumos ambalată sub pretextul unei lansări de carte a basarabeanul Iurie Roșca a avut loc joi (05.03.2020) într-o sală din Hotel Cișmigiu. Cartea intitulată „Interesul național ca modus vivendi” cuprinde texte publicate de acesta pe un portal care promovează materiale de propagandă și narațiuni pro-Kremlin.

Printre invitații de renume de la evenimentul desfășurat sub egida Sputnik România-Moldova s-au numărat fostul ministru de externe al României și ex-europarlamentar, Adrian Severin, una dintre cele mai controversate personaje ale evenimentelor din decembrie 1989, Gelu Voican Voiculescu și editorul cărților lui Aleksander Dughin în România, Mariana Heroiu, iar amfitrionul evenimentului a fost Dragoș Dumitriu, autor la platforma în limba română a Sputnik.

Alexei Ivanovici Umnov-Denisov, un alt invitat la lansarea de carte, care se îndrepta de la Moscova spre evenimentul lui Roșca, a fost oprit în Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și întors înapoi la Moscova. Umnov-Denisov este un cercetător rus care a declarat cu ceva timp în urmă că „dacii se trag din slavi” și venea să țină prelegeri în România pe această temă.

Pressone.ro scrie că pe parcursul discuțiilor autorul cărții, Iurie Roșca, a încercat să promoveze două mesaje principale. Prima tema a fost aceea că SUA este în declin, iar în aceste condiții România ar trebui să se apropie de Moscova – una dintre narativele clasice și deja binecunoscute ale propagandei pro-ruse. A doua a fost aceea că România nu ar trebui să se unească cu Republica Moldova. „România Mare a fost doar o lozincă după 1990, și unii istorici curajoși de azi spun că și între 1918 și 1940 era așa. Moldova și-a creat propriul ei destin. Cine a trădat Basarabia în 1940? Preferăm să nu spunem, să dăm vina pe Pactul Ribbentrop-Molotov!”, a precizat autorul.

Dintre cei care au luat cuvântul în cadrul evenimentului s-a numărat și fostul europarlamentar și șef al diplomației române, Adrian Severin, care și-a calibrat discursul pe o coordonată anti-americană, menționând că „trebuie să ne găsim propria noastră identitate, să ne găsim un loc în această lume globalizată, care nu va fi o lume americană și să facem asta nu neapărat apelând la trecut”. Discursul anti-american al lui Severin nu este tocmai unul de noutate, acesta a acuzat în repetate rânduri SUA de o atitudine imperialistă. Adrian Severin a devenit un suporter îndârjit al Moscovei după condamnarea într-un dosar de corupție, iar pozițiile sale sunt tot mai des preluate de agenția rusă de știri.

Fostul deținut al regimului neconstituțional de la Tiraspol, Ilie Ilașcu, scria cu o zi înainte de eveniment pe pagina sa de Facebook: „Serviciile secrete ruse, sub acoperirea unei lansări de carte a lui Iurie Roșca, organizează, la 5 martie, o misiune de destabilizare a societății române, la Hotelul Cișmigiu din București. Persoana întoarsă de pe Aeroportul Otopeni înapoi la Moscova pleca la această misiune… Ca sală de rezervă este planificată cea de la Centrul Cultural al Federației Ruse de la București… Dragi români veniți în masă să aflați că neamul românesc nu se trage de la DACI, ci de la hoardele barbare SLAVE… Bravo, Ministerului de Externe al României și a SIE și SRI, care au reacționat la vreme. Trag nădejde, că și maine 5 martie ORGANELE ABILITATE a STATULUI ROMÂN își vor ONORA ANGAJAMENTELE…”, a avertizat Ilie Ilașcu, fost senator român pe pagina sa de Facebook, cu o zi înaintea lansării de carte.

În ultimii ani, fostul lider creștin-democrat Iurie Roșca s-a apropiat de Aleksander Dughin, un activ analist politic și strategist devenit cunoscut pentru viziunile sale radicale, inclusiv fasciste. Dughin are relații apropiate cu decidenți din Kremlin și Serviciile speciale militare ruse (GRU), fiind fruntaș al Partidului Național Bolșevic, Frontul Național Bolșevic și Partidul Eurasiatic, scrie deschide.md.

Iurie Roșca a tradus în română două cărți a lui Dughin și l-a însoțit în câteva vizite în România, dar și în alte țări, unde acesta și-a prezentat cărțile despre „a patra teorie politică” și „teoria lumii multipolare”, mai preciează portalul de știri Republica Moldova.

Este foarte interesant cum propagandiștii Kremlinului s-au apropiat de foști lideri politici din România, precum Adrian Năstase și Adrian Severin cu care s-au împrietenit și pe care îi invită la „evenimentele culturale” și la conferințele lor. Spre exemplu, în octombrie 2018, cei doi foști oficiali români au fost invitați la conferința „The Future of Great Power Politics in the 21st Century”, eveniment organizat de Centre for Foreign Policy and Security Studies. Centrul a fost creat de Florin Păsătoiu, lector la Universitatea din Craiova.

ONG-ul român urma să încheie un memorandum cu un centru al Ministerului rus al Afacerilor Externe, potrivit unui anunț de la acea vreme al purtătorul de cuvânt al diplomației ruse. Memorandumul avea ca obiectiv crearea unei comisii de experţi ruso-români pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural. La numai o zi în urma acestui anunț, Universitatea din Craiova a dezmințit acest fapt. Ulterior, Natalia Mujenikova, șefa Institutului cultural rus de la București, a precizat că semnatarii acordului sunt Centrul pentru Diplomație Publică, dialogul culturilor și religiilor mondiale al Institutului de Probleme Internaționale Actuale și Centre for Foreign Policy and Security Studies.

Totodată, Fundația Titulescu, controlată de fostul premier Adrian Năstase, este recunoscută pentru organizarea de conferințe și dezbateri cu o puternică tentă anti-occidentală. Ca să nu mai vorbim de întâlnirea, din 2013, a lui Adrian Năstase cu Aleksander Dughin.

Este destul de clară apropierea din ce în ce mai puternică a propagandei ruse de foști lideri ai statului român, sub umbrela unor ONG-uri, conferințe și evenimente culturale, cu ocazia cărora reciclează aceleași narative preferate ale Kremlinului promovate de-a lungul timpului în rândul populației române – „România colonie a SUA și UE”, „parteneriatul cu Rusia este unul de viitor”, „revenirea la principiile ortodoxismului” și nu numai.

Așadar, dincolo de troli, fake news și alte instrumente folosite de propaganda rusă în sfera mass-media din România, este evident faptul că se încearcă o modelare a atitudinilor populației și prin evenimente organizate de Rusia cu ajutorul „prietenilor români”. Prin cooptarea unor foști politicieni de prim-rang din România, Moscova încearcă să asocieze mesajele propagandei sale cu imaginea foștilor oficiali pentru a conferi greutate și credibilitate narativelor „împrăștiate” sistematic în mass-media și mai ales social media, ca parte a întregului ecosistem al mașinăriei Federației Ruse ce este angrenat în războiul informațional din plan regional și global.

Sursă foto: pbs.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.